Historisch Koetshuis Sionsweg 42-44

Historisch Koetshuis Sionsweg 42-44 I deelgebied Sion

Instandhouding van cultureel erfgoed

Het koetshuis is sinds begin 2023 in handen van Stadsherstel. Nadat het pand in 2018 door de gemeente was aangekocht met als doel om het historische pand te behouden, heeft Stadsherstel in 2022 in samenspraak met de gemeente de haalbaarheid onderzocht van het behoud en herstel van het Koetshuis met een (gedeeltelijk) maatschappelijke invulling. Met als uiteindelijk doel dat Stadsherstel de eigenaar wordt van het pand. Dit heeft erin geresulteerd dat het pand begin 2023 heeft overgenomen van de gemeente Rijswijk.

Met de verkoop van het pand wordt de haalbaarheid van het behoud en herstel van het historische Koetshuis onderstreept. Stadsherstel voert de komende tijd nader onderzoek uit en bereidt een restauratie voor. Het streven is dat het Koetshuis een maatschappelijke bestemming krijgt. Stadsherstel zal de omgeving betrekken om hierover mee te denken. In de loop van 2023 wordt hierover meer informatie bekend.

RIJKE HISTORIE

Het koetshuis is het behouden waard gebleken. In de 15e eeuw stond op de huidige locatie van het Koetshuis en het aangrenzende Hof van Sion het belangrijkste klooster van Holland ‘Sancta Maria in Monte Sion’. In de 16e eeuw werd dit klooster afgebroken, waarna in de 17e eeuw Buitenplaats Sion werd gebouwd op de locatie van het vroegere klooster. Het Koetshuis maakte ooit onderdeel uit van deze buitenplaats. 

Uit onderzoek van Stadsherstel blijkt dat het gebouw met zekerheid halverwege de 17e eeuw is gebouwd, om precies te zijn tussen 1655 en 1657. Het is ook duidelijk zichtbaar dat omstreeks 1800 het gebruik ervan is veranderd van koetshuis naar twee eenvoudige woonhuizen. Gemeente Rijswijk en Stadsherstel staan nu met elkaar voor de belangrijke opgave om na een grondige duurzame restauratiebeurt een derde bestemming aan het gebouw te geven. Uitgangspunt bij de restauratie is het in beeld brengen van de geschiedenis van de buitenplaats Sion waar deze plek mede haar naam aan dankt en het in beeld brengen van de functie van het historische Koetshuis tussen de 17e en 19e eeuw. Passend bij de duurzame nieuwbouwwijk RijswijkBuiten, waar het Koetshuis ligt, speelt ook duurzaamheid bij de restauratie een belangrijke rol.

Gerelateerd nieuws

Scroll naar boven