Duurzame installaties in de woningen

Van begin af aan stond vast dat RijswijkBuiten een duurzame wijk moest worden. De woningen voldoen daarom aan strenge duurzaamheidsnormen, zodat de woningen nog vele decennia mee kunnen. In de woningen worden slimme technieken toegepast: een warmtepomp die warmte uit de bodem haalt, een ventilatiesysteem dat reageert op de aanwezigheid van mensen in een ruimte, drielaagsglas, zonnepanelen en nog veel meer.

Zonnepanelen

Op het (schuine) dak aan de zonzijde worden zonnepanelen toegepast om uw woning maximaal energiezuinig te maken. In een zonnepaneel wordt zonne-energie omgezet in elektriciteit. Zonnepanelen staan uiteraard niet op zichzelf, de complete installatie bestaat behalve uit de panelen uit omvormers en bedrading. De opgewekte stroom wordt aan het elektriciteitsnet terug geleverd of direct verbruikt. Hierdoor wordt uw elektriciteitsrekening aanzienlijk verlaagd.

Warmtepomp

De warmtepomp is vergelijkbaar met een CV-ketel. In plaats van het gebruik van gas onttrekt de warmtepomp warmte uit de bodem. De warmte wordt via een gesloten circuit naar het huis gebracht. Een warmtepomp haalt de warmte eruit en brengt die over op de vloerverwarming. Ook is het mogelijk om te kiezen voor een ‘vloerkoeling’. In de zomer werkt het principe namelijk net andersom. Dan wordt de warmte teruggevoerd naar de bodem. Via de vloer blijft te temperatuur in de woning ook op de warme dagen behaaglijk.

Warmteterugwinning uit douchewater

De zogenaamde ‘Douche WTW’  is een uniek systeem waarbij de warmte van het afgevoerde douchewater wordt gebruikt om het aanvoerwater op te warmen. Hiermee bespaart u flink op het energieverbruik in uw woning. De Douche WTW is een rechte, dunne pijp-in-pijp warmtewisselaar van ruim twee meter lang. Het warme water dat door het doucheputje wordt afgevoerd stroomt door de binnenste pijp naar beneden. Het koude tapwater, dat door de buitenste pijp naar de badkamer gaat, neemt een deel van de warmte van het afvoerwater op. Daardoor hoeft de boiler of warmtepomp minder bij te verwarmen. En dat bespaart energie!

Ventilatiesystemen

In vrijwel alle woningen in RijswijkBuiten wordt een uitgekiend ventilatiesysteem toegepast. Voor de besturing hiervan zijn meerdere systemen mogelijk. Alle systemen zijn duurzaam en voldoen aan de eisen die nodig zijn voor een EPC van 0,0. Balansventilatie is een belangrijk onderdeel om te komen tot een gezond en comfortabel binnenklimaat. Met behulp van een ventilator gaat verse buitenlucht naar binnen en vervuilde binnenlucht naar buiten. Beide luchtstromen worden door een warmtewisselaar gevoerd én gefilterd. Daarmee geniet u op een energiezuinige manier van meer wooncomfort – én minder verwarmingskosten.

Huren van de duurzame installaties

Kopers van de woningen huren de installatie voor verwarmen, koelen en warm water en de zonnepanelen via Klimaatgarant. Zij zorgen ervoor dat de installaties goed onderhouden worden en garandeert bovendien dat alle energie voor verwarmen, koelen, warm water en ventileren wordt opgewekt door de zonnepanelen.

Hoe werkt het?

U betaald een vaste prijs voor de energie om uw huis te verwarmen, koelen, ventileren en het warm water. Klimaatgarant, partner in de ontwikkeling van de wijk, garandeert vervolgens dat deze prijs voor 25 jaar vaststaat en alleen met CPI wordt geïndexeerd.

Ook het onderhoud van de installatie, met name de warmtepomp en de zonnepanelen, is bij de prijs inbegrepen. Voor het gebruik van o.a. huishoudelijke apparaten wordt wel gebruik gemaakt van het openbare net. In de wetenschap dat de energieprijzen (met name elektriciteit) alleen maar harder zullen stijgen, levert u dit uiteindelijk een lagere energierekening op. Kijk voor meer informatie op www.klimaatgarant.nl

Scroll naar boven