
De Nederlandse zomers worden steeds warmer en de strenge winters blijven uit. Dit zijn allemaal gevolgen van klimaatverandering. In RijswijkBuiten bouwen we daarom voorbereid op de toekomst. Niet alleen hebben we daarbij aandacht voor de bouw van de woningen zelf. Ook de openbare ruimte wordt zo duurzaam en natuurvriendelijk mogelijk ingericht. Maar daar houdt het natuurlijk niet op! Want ook in jouw eigen tuin is er veel mogelijk. Denk bij voorbeeld aan het gebruik van duurzame materialen, maar ook veel groen. Dit draagt bij aan de biodiversiteit, is klimaatbestendig en goed voor vlinders, bijen, vogels en andere tuindieren.
Wat kan je zelf hierin doen?
Minder tegels en meer groen, dat kan ook onderhoudsvrij
De hoeveelheid neerslag in Nederland neemt toe en we hebben steeds meer te maken met extreme hoosbuien. Veel tegels zorgen voor extra wateroverlast in de tuin. Hoe meer groen, hoe beter het water kan wegzakken in de grond. Leg daarom zo min mogelijk tegels in de tuin en zorg voor een aantal borders met planten of gras. Kies als alternatief voor tegels liever voor grind of split. Dit is namelijk waterdoorlatend.
Maar is zo’n duurzame tuin niet veel meer werk? Het antwoord is nee! Een duurzame en onderhoudsarme tuin creëer je door gebruik te maken van de juiste planten, zoals bodembedekkers. Door slimme beplantingskeuzes krijgt onkruid minder kans. Bodembedekkers beschermen de bodem tegen uitdroging en bieden voedsel voor vogels, vlinders, bijen en andere insecten.
En wist je dat je door het aanbrengen van (meer) beplanting de temperatuur in de tuin kunt verlagen? In een betegelde tuin blijft de hitte van een zomerdag namelijk veel langer hangen. En als het warm is brengt natuurlijke schaduw van een boom of een struik veel meer verkoeling dan een parasol, zonnescherm of een overkapping.
Groen dak
Heb je een uitbouw, schuur of een ander plat dak? Denk dan aan een groen dak! Dat is niet alleen mooi, maar ook goed voor het milieu. De sedumplanten en kruiden op een groen dak bevorderen de biodiversiteit en zorgen voor voedsel voor vogels, vlinders en insecten. Bovendien neemt het geluid op van boven het dak en het isoleert ook goed. In de winter hoef je minder te stoken, omdat het warmer blijft. En in de zomer blijft het lekker koel, omdat de zon niet direct op het dak schijnt.
Regenton
Sluit een regenton aan op de regenpijp van de woning of schuur. De regenton vangt water op dat je vervolgens kunt gebruiken voor het besproeien van de tuin. Bovendien is het voor planten beter om besproeit te worden met regenwater in plaats van water uit de kraan.
Groene erfafscheiding
Onderdeel van het groen in de wijk is de groene erfafscheiding, die je bij veel woningen in RijswijkBuiten terugvindt in de vorm van de beukenhagen en/of hekwerken met groen. Wij verzoeken je om de groene erfafscheiding in de tuin in stand te houden. Wanneer je zelf nog een erfafscheiding plaats, kies dan voor groen! De bladeren verdampen water en draagt daarom bij aan een koelere tuin. Bovendien kan het regenwater ook makkelijker weglopen en vinden vogels en insecten graag hun thuis in de groene erfafscheiding.
Tips en inspiratie
In onderstaande folders lees je meer tips en inspiratie voor de inrichting van een groene en duurzame tuin.