homeRijswijkBuitenParkrijk

Parkrijk

Parkrijk

Het tweede deelgebied waarmee we in RijswijkBuiten aan de slag gaan is Parkrijk (voorheen ’t Haantje). We noemen het gebied niet voor niets Parkrijk: het aangrenzende Wilhelminapark vormt het uitgangspunt voor het stedenbouwkundig ontwerp van de wijk. Parkrijk wordt zo ingericht dat elke straat in verbinding staat met het veelzijdige recreatiegebied. De lange lanen met de daaraan gelegen woningen vormen het verlengde van het park. Het Wilhelminapark is een prachtig gebied met maar liefst 150 hectare groen, waar de natuur in alle facetten samenkomt. In het park kunt u heerlijk wandelen, fietsen of hardlopen en genieten van het zeer gevarieerd landschap. Voor kinderen is een speeltuin aanwezig en bij warm weer is het zelfs mogelijk om een duik te nemen in de zwemvijver!


Voor ieder wat wils

In Parkrijk treft u straks een grote diversiteit aan woningen aan. Zo is er altijd een woning te vinden die past bij uw woonwensen. In de plannen zijn appartementen, rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen opgenomen, zowel koop als huur. Ook aan woningen voor senioren en doelgroepen die niet meer geheel zelfstandig kunnen wonen is gedacht. Hierdoor wordt Parkrijk een wijk waar je levensloopbestendig kunt wonen.

Ook aan voorzieningen is gedacht. In Parkrijk wordt o.a. een supermarkt, een gezondheidscentrum en een school met kinderopvang en een sportzaal gerealiseerd. Ruimte voor bedrijven is er via de verbinding die gelegd wordt met het kleinschalige bedrijventerrein aan de zuidkant van de wijk.


Duurzaamheid

Bouwen aan een moderne en duurzame woonwijk voor de 21 eeuw!

In RijswijkBuiten gebeurt dat! RijswijkBuiten is een voorbeeldwijk op het gebied van duurzaamheid. Alle woningen zijn zonder gasaansluiting gebouwd en hebben een hoge energieprestatie, geheel  in lijn met toekomstige duurzaamheidsnormen. Ook het openbaar gebied is ingericht op de toekomst met een robuust water- en poldersysteem, diversiteit in groen, aandacht voor natuurlijke materialen en aandacht voor waterdoorlatendheid. Bovendien wordt ingezet op duurzame mobiliteit. Het thema mobiliteit is landelijk enorm in beweging. Items als bereikbaarheid (dichtslibben wegennet), luchtkwaliteit, efficiënt ruimtegebruik, woon- en leefklimaat, maar zeker ook verkeersveiligheid liggen hieraan ten grondslag.

Mede vanwege de nabijheid van bestaande treinstations in Delft en Rijswijk en het beter benutten andere bestaande openbaar vervoer lijnen, ligt de nadruk in het gebied op deelmobiliteit, het verbeteren van de bereikbaarheid per (elektrische) fiets en het verder optimaliseren van het openbaar vervoer. Met deze alternatieven binnen handbereik kan particulier autobezit (verder) afnemen en zijn er minder parkeerplaatsen nodig en gewenst. Op de middellange termijn is het mogelijk dat het autobezit nog verder afneemt als het lightrailstation RijswijkBuiten (na 2030) daadwerkelijk gerealiseerd wordt.

Parkeren en deelmobiliteit

Parkrijk wordt een kindvriendelijke wijk, met autoluwe en autovrije straten en goede langzaam verkeersverbindingen. Bij de ontwikkeling en uitwerking van bouwplannen wordt rekening gehouden met een parkeernorm van 1,3. Altijd één parkeerplaats per woning en 0,3 parkeerplaats voor bezoekers parkeren.

Op basis van kengetallen en aanwezigheidspercentages (CROW) wordt bepaald hoeveel parkeerplaatsen maximaal nodig zijn. Deze parkeerplaatsen hoeven niet allemaal in de straat van de woning te liggen, maar zijn ook te vinden in de directe omgeving daarvan. Vanzelfsprekend wordt ook rekening gehouden met parkeerplaatsen die nodig zijn voor de geplande voorzieningen, zoals een supermarkt, basisschool, kinderopvang en gezondheidscentrum. Bewoners, bezoekers en personeel  kunnen ook gebruik maken van deze parkeerplaatsen (dubbelgebruik). Uitgangspunt blijft wel dat er ingezet wordt op 1 auto per woning. Om de mobiliteitsbehoefte veilig te stellen worden in Parkrijk circa 45 extra parkeerplaatsen voor deelauto’s gerealiseerd. Deze parkeerplaatsen komen op een aantal verzamel opstelpunten in de wijk (zogenaamde mobiliteitspunten) op loopafstand van de woningen. Op deze verzamelpunten zijn een aantal deelauto’s beschikbaar, die door alle bewoners kunnen worden gebruikt. Op dit moment worden er plannen uitgewerkt om deze ambitie te realiseren.

Mobiliteitspunten

Een mobiliteitspunt is een herkenbare locatie in de wijk met een divers aanbod aan vervoersmogelijkheden en andere voorzieningen. Bij deze mobiliteitspunten staan deelauto’s die  de nieuwe bewoners van Parkrijk exclusief kunnen gebruiken. Afhankelijk van de locatie en de wensen uit de buurt kunnen daar op termijn bijkomende functies worden aangeboden worden: zoals deelfietsen en elektrische laadpalen. Een mobiliteitspunt is dus als het ware een spreekwoordelijk vertrek- of overstappunt voor iedere duurzame reis.


Klimaatadaptieve inrichting van de openbare ruimte

Het klimaat is aan het veranderen en leidt tot een toename van extreme regenbuien, lokale overstromingen en langdurige perioden met hoge temperaturen en droogte. Een slim ontwerp voor water en groen in de openbare ruimte maakt Parkrijk klimaatadaptief en voorbereid op de toekomst.

Bovengrondse waterafvoer

Het regenwater van de daken en wegen stroomt bovengronds af naar speciale goten, die het laagste punt vormen in het wegprofiel. Vervolgens zorgen de watergangen en de speciaal ingerichte openbare groenstroken voor de (tijdelijke) opvang van het water en een (vertraagde) afvoer naar het Wilhelminapark. Hierdoor kan regenwater versneld worden afgevoerd naar omliggende waterpartijen en wordt schade door wateroverlast aan woningen en infrastructuur voorkomen.


Actuele en verwachte projecten in Parkrijk

De Linden

Soort aanbod: koop
Aantal woningen: 68 appartementen.
Status: in verkoop, project is in aanbouw
Meer informatiewww.wonenindelinden.nl


De Linden bestaat uit ruime, luxe appartementen die zijn gelegen in drie appartementencomplexen: de Koningslinde, de Zilverlinde en de Witte Linde. Er zijn nog enkele appartementen te koop. Voor meer informatie en de actuele verkoopstand verwijzen wij u naar www.wonenindelinden.nl

De Lanen

Soort aanbod: koop
Aantal woningen: 46 eengezinswoningen
Status: in ontwikkeling
Meer informatie: www.parkrijk-delanen.nl

Het woningaanbod van De Lanen is zeer divers. Van traditionele eengezinswoningen met een schuine kap tot ruime stadswoningen met een plat dak. Fase 1 bestaat uit 35 Laanwoningen en 32 woningen van MorgenWonen.  In de tweede fase van De Lanen verrijzen 46 moderne woningen. Het gaat hierbij om 36 ideale gezinswoningen met een woonoppervlakte van circa 126 m², gebouwd in Oudhollandse stijl en 10 extra brede Laanwoningen XL met een woonoppervlakte circa 138m2.Voor meer informatie en de actuele verkoopstand verwijzen wij u naar de  projectpagina van de Lanen. Fase 3 is momenteel in ontwikkeling.

De Beuken

Soort aanbod: koop
Aantal woningen: 32 appartementen
Status: in ontwikkeling, start verkoop naar verwachting vierde kwartaal 2020
Meer informatie: www.parkrijk-debeuken.nl

De Beuken telt 7 woonlagen met 32 luxe koopappartementen in verschillende typen. Op de begane grond zijn twee driekamerappartementen gesitueerd. Op de verdiepingen is ruimte voor drie- en vierkamerappartementen. De woonoppervlakten variëren van circa 75 tot ruim 105 m². Alle appartementen hebben een buitenruimte met een gunstige zonligging. 

Hoflanen

Soort aanbod: koop
Aantal woningen: 32 Ruime eengezinswoningen en 20 unieke beneden- en bovenwoningen (fase 1)
Status: in ontwikkeling

Meer informatie: Via de RijswijkBuiten nieuwsbrief en www.rijswijkbuiten.nl blijft u op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen.

Buitenpoort Parkrijk

Soort aanbod: vrije-sector huur
Aantal woningen: circa 100 appartementen, waaronder zorgwoningen.
Status: in ontwikkeling

Meer informatie: www.hoflanen.nl

Plan Hoflanen ligt in het groene deelgebied Parkrijk. De naam Parkrijk is niet zomaar gekozen. Water en groen vormen de hoofdingrediënten van jouw nieuwe wijk. Hoflanen heeft met haar lange lanen en gezellige hofjes dezelfde parkachtige kenmerken als het naastgelegen Wilhelminapark. De bouw van de 87 woningen in Hoflanen is verdeeld over twee fasen. De eerste fase bestaat uit 52 woningen, waarvan 32 ruime rijwoningen met een schuine kap en 20 unieke beneden- en bovenwoningen. Fase 1 gaat naar verwachting nog in 2020 in verkoop!


Op de hoogte blijven

Wij verwijzen u graag naar de projectpagina’s op onze website. Dit geeft u alvast een beeld van de wijk en het type woningen dat u in Parkrijk kunt verwachten.

 

Downloads

Geen documenten gevonden.  

Wilt u op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief