homeRijswijkBuitenParkrijk

Parkrijk

Parkrijk

Het tweede deelgebied waarmee we in RijswijkBuiten aan de slag gaan is Parkrijk (voorheen ’t Haantje). We noemen het gebied niet voor niets Parkrijk: het aangrenzende Wilhelminapark vormt het uitgangspunt voor het stedenbouwkundig ontwerp van de wijk. Parkrijk wordt zo ingericht dat elke straat in verbinding staat met het veelzijdige recreatiegebied. De lange lanen met de daaraan gelegen woningen vormen het verlengde van het park. Het Wilhelminapark is een prachtig gebied met maar liefst 150 hectare groen, waar de natuur in alle facetten samenkomt. In het park kunt u heerlijk wandelen, fietsen of hardlopen en genieten van het zeer gevarieerd landschap. Voor kinderen is een speeltuin aanwezig en bij warm weer is het zelfs mogelijk om een duik te nemen in de zwemvijver!


Voor ieder wat wils

In Parkrijk treft u straks een grote diversiteit aan woningen aan. Zo is er altijd een woning te vinden die past bij uw woonwensen. In de plannen zijn appartementen, rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen opgenomen, zowel koop als huur. Ook aan woningen voor senioren en doelgroepen die niet meer geheel zelfstandig kunnen wonen is gedacht. Hierdoor wordt Parkrijk een wijk waar je levensloopbestendig kunt wonen.

Ook aan voorzieningen is gedacht. In Parkrijk wordt o.a. een supermarkt, een gezondheidscentrum en een school met kinderopvang en een sportzaal gerealiseerd. Ruimte voor bedrijven is er via de verbinding die gelegd wordt met het kleinschalige bedrijventerrein aan de zuidkant van de wijk.

Duurzaamheid

RijswijkBuiten is een voorbeeldwijk op het gebied van duurzaamheid. Alle woningen worden, in lijn met de in toekomst geldende duurzaamheidsnormen, zonder gasaansluiting gebouwd en hebben een hoge energieprestatie. Ook het openbaar gebied is ingericht op de toekomst met een robuust water- en poldersysteem, diversiteit in groen, aandacht voor natuurlijke materialen en aandacht voor waterdoorlatendheid. Kortom we bouwen in Rijswijk aan een moderne en duurzame woonwijk voor de 21e eeuw! In Parkrijk krijgt deze duurzaamheidsambitie een vervolg. Naast energie wordt ook mobiliteit een belangrijk speerpunt.

Autodelen

In Parkrijk wordt ingezet op een parkeernorm van 1,3 per huishouden. Voetgangers en fietsers krijgen meer ruimte. De inrichting van de wijk krijgt een kindvriendelijke uitstraling met autoluwe straten. Om te dit te realiseren is de ambitie door de hele wijk, op loopafstand van de woningen, centrale punten met deelauto’s te realiseren. Deze deelauto’s kunnen door de bewoners worden gebruikt. U levert hiermee samen met uw buurtgenoten een bijdrage aan de duurzaamheid van RijswijkBuiten en een autoluw Parkrijk.

Mobipunten

In de toekomst kunnen er naast de deelauto’s ook een aantal mobiliteitsfuncties en andere voorzieningen worden aangeboden. Dit zijn de zogenaamde mobipunten. Hierbij kan naast de deelauto gedacht worden aan deel- E-bikes, deelfietsen, en bakfietsen maar ook een bushalte. Op korte termijn wordt een proef gelanceerd.

Klimaatadaptieve inrichting van de openbare ruimte

Het klimaat is aan het veranderen en leidt tot een toename van extreme regenbuien, lokale overstromingen en langdurige perioden met hoge temperaturen en droogte. Een slim ontwerp voor water en groen in de openbare ruimte maakt Parkrijk klimaatadaptief en voorbereid op de toekomst.

Bovengrondse waterafvoer

Het regenwater van de daken en wegen stroomt bovengronds af naar speciale goten, die het laagste punt vormen in het wegprofiel. Vervolgens zorgen de watergangen en de speciaal ingerichte openbare groenstroken voor de (tijdelijke) opvang van het water en een (vertraagde) afvoer naar het Wilhelminapark. Hierdoor kan regenwater versneld worden afgevoerd naar omliggende waterpartijen en wordt schade door wateroverlast aan woningen en infrastructuur voorkomen.

Op de hoogte blijven

Wij verwijzen u graag naar de projectpagina’s op onze website. Dit geeft u alvast een beeld van de wijk en het type woningen dat u in Parkrijk kunt verwachten.

 

 

Downloads

Geen documenten gevonden.  

Wilt u op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief