Gemeente Rijswijk is met het Woonfonds genomineerd voor de Middenhuur Award 2021

De 100 middenhuurwoningen die de gemeente Rijswijk vanuit het Woonfonds Rijswijk bouwt in RijswijkBuiten zijn genomineerd voor de Middenhuur Award 2021. De Middenhuur Award is een initiatief van Sustay, Stec Group in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijkrelaties, TU Delft en PropertyNL. Uit alle inzendingen is het Woonfonds Rijswijk één van de 12 genomineerden.


Middenhuur Award

De Nederlandse woningmarkt zit volledig op slot. Middenhuur is ideale smeerolie. Het levert meer betaalbare woningen op, creëert doorstroming vanuit het sociale segment en leidt tot beter gemixte wijken. Alle nominaties voor de Middenhuur Award 2021 leveren in 2021 een bijdrage aan het vlottrekken van de vastgelopen woningmarkt binnen het middenhuur segment. Verantwoordelijk wethouder Johanna Besteman (Wonen) benadrukt: “En daar doen we het voor, voor die grote groep Rijswijkse woningzoekenden in het middensegment. We willen hen een oplossing bieden. Om een doorbraak in de grote woningnood te forceren, hebben we gezocht naar nieuwe instrumenten die niet in het boekje staan en zo zijn we tot het Woonfonds Rijswijk gekomen. Het is dan mooi dat met deze nominatie het Woonfonds Rijswijk extra aandacht krijgt zodat het misschien ter inspiratie kan dienen.”


Woonfonds Rijswijk

Er is ook in Rijswijk hoge nood aan woningen. Betaalbare huurwoningen zijn schaars en vooral de ontwikkeling van middeldure huurwoningen blijft achter. Met als resultaat dat huurders met middeninkomens tussen wal en schip vallen. Ze verdienen te veel voor sociale huur, te weinig voor een koopwoning en tegelijkertijd is er onvoldoende betaalbaar aanbod in de vrije huursector.


De gemeente Rijswijk neemt samen met Dura Vermeer en VSN het initiatief een woonfonds op te richten waarin de gemeente zelf deelneemt als participant. Jeffrey Keus, wethouder voor RijswijkBuiten en Financien zegt daarover: “Het Woonfonds is een nieuwe oplossing die nog niet eerder is toegepast. Wat dat betreft zit pionieren in het dna van RijswijkBuiten. De gemeente kan dankzij dit project 100 duurzame nieuwe middenhuurwoningen (62 appartementen en 38 eengezinswoningen) realiseren in de duurzame nieuwbouwwijk RijswijkBuiten”. De gemeente Rijswijk benut het woonfonds als een pilot, op basis waarvan de komende jaren ervaringen worden opgedaan.


Uitreiking

De 12 nominaties worden de komende tijd beoordeeld door een onafhankelijke jury (5 experts uit de woningmarkt). De winnaar wordt op dinsdag 26 oktober 2021 bekend gemaakt tijden de PROVADA in Amsterdam, de grootste vastgoedbeurs van Nederland. Meer informatie over de nominatie van Rijswijk is te lezen op https://middenhuuraward.nl/2021-nominatie-7-woonfonds-rijswijk/.

Scroll naar boven