Deelmobiliteit in Parkrijk

RijswijkBuiten is een voorbeeldwijk op het gebied van duurzaamheid. Alle woningen en het openbaar gebied zijn uiterst duurzaam en gebouwd met aandacht voor thema’s als groen, water en het klimaat. Zo is de wijk gasloos en wordt elektriciteit opgewekt door zonnepanelen. In het nieuw te realiseren deel van Parkrijk brengen we de duurzaamheidsambities van RijswijkBuiten nog een stap verder en wordt geïnvesteerd in door de bewoners van Parkrijk te gebruiken duurzame deelmobiliteit in de vorm van (elektrische) deelauto’s en – fietsen.

Op een aantal centrale plekken in de wijk, op loopafstand van de woningen, worden mobiliteitspunten gerealiseerd. Op deze verzamelpunten zijn een aantal deelauto’s en deel(bak)fietsen beschikbaar die door bewoners van Parkrijk kunnen worden gebruikt. Het doel is het stimuleren van het gebruik van deelauto’s en deelfietsen als alternatief voor persoonlijke parkeerruimte.  Daarmee dragen deze slimme vormen van deelmobiliteit bij aan de duurzaamheid én leefbaarheid van Parkrijk. We gaan slim om met energie en er is veel ruimte voor fietsers en voetgangers.

Slim omgaan met mobiliteit in Parkrijk

Parkrijk wordt een zeer kindvriendelijke wijk, met autoluwe en autovrije straten. Kenmerkend is dat langzaam verkeer, zoals voetgangers en fietsers, veel ruimte krijgen. Zo wordt door de wijk een autoluwe voetgangers- en fietszone aangelegd, die de west- en oostzijde van Parkrijk via de parkzone met elkaar verbindt. Onderdeel hiervan is de schoolroute die van oost naar west loopt en er voor zorgt dat kinderen zo veilig en speels mogelijk naar school kunnen lopen of fietsen. Op deze schoolroute komen de kinderen diverse speelaanleidingen, speeltoestellen en groenvoorzieningen tegen. Op dit moment worden de plannen voor de schoolroute verder uitgewerkt, ook de (toekomstig) bewoners van Parkrijk worden hierbij betrokken. Kijk voor meer informatie over de plannen voor de schoolroute op www.rijswijkbuiten.nl/spelen-parkrijk

Dat auto’s minder ruimte krijgen betekent ook dat er in het nieuw te realiseren deel van Parkrijk minder parkeerplaatsen dan gebruikelijk zijn. Hier is het uitgangspunt om één parkeerplek per woning aan te leggen en 0,3 voor bezoekersparkeren. Een andere kijk op mobiliteit speelt daarbij een belangrijke rol.

Deelmobiliteit in Parkrijk

Om te voorzien in de mobiliteitsbehoeftes van toekomstig bewoners, zet de gemeente Rijswijk samen met de ontwikkelende partijen in op het stimuleren van deelmobiliteit. Het doel is het realiseren van een optimale inzet van deelmobiliteit als alternatief voor persoonlijke parkeerruimte.  Deelmobiliteit draagt bij aan de besparing op milieu en energieverbruik en zorgt ervoor dat er een wijk ontstaat waar het goed wonen is.

Hely Hubs

Op een aantal centrale plekken in de wijk worden op loopafstand van de woningen mobiliteitspunten, zogenaamde Hely Hubs, van deelvervoerder Hely gerealiseerd. Op deze verzamelpunten zijn een aantal (elektrische) deelauto’s en deel(bak)fietsen beschikbaar, die door alle bewoners van Parkrijk kunnen worden gebruikt.

Hoe werkt het?

  • Om gebruik te maken van de deelmobiliteit registreert u zich als gebruiker bij deelvervoerder Hely. Op basis van uw mobiliteitsbehoefte kunt u kiezen voor een betaald of onbetaald abonnement.
  • Vervolgens kunt u eenvoudig via de app van Hely een deelauto of – fiets reserveren. Zodra uw rit begint opent u het door u gekozen voertuig door middel van de Hely app. Na afloop van uw rit brengt u het voertuig terug naar de Hely Hub. Het is dus niet mogelijk om de auto of fiets op een andere plek achter te laten.
  • U betaalt maandelijks voor uw ritten via automatische incasso. Op basis van uw mobiliteitsbehoefte kunt u kiezen voor een betaald of onbetaald abonnement. Kijk voor meer informatie over de verschillende abonnementen en de tarieven op www.hely.com/parkrijk.
  • Lees meer informatie in onderstaande flyer ‘Hoe werkt delen met Hely?’

(Digitale) krant over deelmobiliteit

Klik op onderstaande afbeelding om meer informatie over deelmobiliteit te lezen.


De voordelen van delen met Hely

Centraal

De vervoermiddelen worden op een aantal centrale plekken verspreid over de wijk aangeboden. Zo weet iedereen altijd precies waar men het vervoermiddel kan vinden.

Samen delen

Het delen van mobiliteitsvoorzieningen verlaagt de parkeervraag en bevordert de leefbaarheid van Parkrijk. Delen doet u samen met uw (nieuwe) buren. Dat schept een band.

Duurzaam

Delen in plaats van bezit: dat is duurzaam. Met deelvervoer bespaart u veel CO2, fossiele grondstoffen.

Flexibel

Met Hely reist u zoals u wilt:op elk moment, met een voertuig naar keuze. Neem bijvoorbeeld op een zonnige dag een elektrische fiets naar het werk of ga erop uit met de kinderen in de bakfiets.

Voordelig

Het gebruikstarief bij Hely is all-in: geen borg, geen extra kilometerkosten en tanken is kosteloos. Zo weet u altijd precies waar u aan toe bent en krijgt u geen verrassingen achteraf.

Alles is geregeld

De verzekering maar ook hulp onderweg is voor u geregeld. Bovendien hoeft u niet om te kijken naar het onderhoud of het wassen van de voertuigen.

Makkelijk

Openen, sluiten, reserveren en starten; simpel met een druk op de knop in de app. Binnen een paar klikken bent u op pad!

De eerste Hely Hub

De eerste Hely Hub is (bij wijze van proef) gerealiseerd in de Parelgraslaan, ter hoogte van nieuwbouwproject De Buitenparel. Deze locatie is gekozen vanwege de centrale ligging en de nabijheid van een ontsluitingsweg om de wijk snel te verlaten. Zo verminderen we het aantal verkeersbewegingen in de wijk. Deze proef is bedoeld om de (toekomstige) bewoners van Parkrijk kennis te laten maken met deelmobiliteit en te leren. van de ervaringen die binnen de proef worden opgedaan. Het mobiliteitspunt aan de Parelgraslaan is op 26 oktober van start gegaan en blijft naar verwachting in elk geval 2 jaar staan op deze locatie. Via een evaluatie onder omwonenden en gebruikers wordt bekeken of het mobiliteitspunt op deze locatie ook in de toekomst behouden blijft.

Aanbod eerste Hely Hub

Op de Hely Hub aan de Parelgraslaan worden 2 deelauto’s, 4 elektrische fietsen (in een overdekte fietsenberging) en 1 bakfiets geplaatst, die door alle bewoners van Parkrijk kunnen worden gebruikt.

Eerste deelauto’s vanaf 26 oktober 2021 in gebruik

Sinds dinsdag 26 oktober 2021 zijn de eerste twee deelauto’s, één Skoda Citigo en één Volkswagen Caddy, op de eerste Hely Hub op de hoek van de Parelgraslaan en de Trilgrasstraat in gebruik genomen. Vanwege de huidige bouwwerkzaamheden naast de Hely Hub wordt de Hub op een later moment definitief bestraat en aangekleed. De elektrische deel(bak)fietsen konden op dit moment helaas nog niet worden geplaatst in verband met de aanleg van elektriciteit voor het opladen van de elektrische (bak)fietsen. Via deze pagina blijft u op de hoogte.

Hely Hub op de hoek van de Parelgraslaan en de Trilgrasstraat in Parkrijk (foto: Hely)

Op de hoogte blijven van nieuw aanbod?

Wilt u op de hoogte te blijven over het (nieuwe) aanbod van deelmobiliteit in Parkrijk? Meld u dan aan bij Hely via www.hely.com/parkrijk. Dan krijgt u automatisch bericht zodra er voertuigen aan de Hely Hub worden toegevoegd of wanneer er een nieuwe Hely Hub in Parkrijk opent.

Locaties (toekomstige) Hely Hubs in Parkrijk

De toekomstige mobiliteitshubs in Parkrijk worden gefaseerd aangelegd ten tijde van de oplevering van de openbare ruimte van de nabijgelegen woningbouwprojecten. Naar verwachting wordt het tweede mobiliteitspunt in het vierde kwartaal van 2021 opgeleverd. Via deze website houden wij bewoners van Parkrijk op de hoogte van de actuele planning.

De locaties op bovenstaande plattegrond zijn indicatief en er kunnen daarom geen rechten aan worden ontleend.

Vragen

Meer informatie over deelmobiliteit en Hely vindt u op www.hely.com. Voor vragen en opmerkingen die te maken hebben met deelmobiliteit in Parkrijk, kunt u contact opnemen met informatiecentrum RijswijkBuiten via e-mail rijswijkbuiten@rijswijk.nl of telefoonnummer 070 – 326 1975.

Scroll naar top