Winnend ontwerp Tiny Forest Distelvlinderstraat bekend!

Het ontwerp voor het Tiny Forest in de Distelvlinderstraat is bekend: met ruim 78% van de stemmen is ontwerp 2 als favoriet gekozen. Tussen 30 mei en 11 juni kon er via Samen.Rijswijk gestemd worden op de ontwerpen. Als alles volgens planning verloopt wordt het winnende ontwerp in november 2023 aangelegd.

Wat is een Tiny Forest precies?

Een Tiny Forest is een mini bos van ongeveer 200 vierkante meter. Een Tiny Forest is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren er over de Nederlandse natuur en buurtbewoners, en ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. De gemeente Rijswijk plant het Tiny Forest in Parkrijk o.a. in samenwerking met IVN Natuureducatie en basisschool en kinderopvang Montessori Kindcentrum Parkrijk. Het Tiny Forest komt namelijk om de hoek van Montessori Kindcentrum Parkrijk. De kinderen gaan onder andere tuinieren en natuurlessen volgen in het Tiny Forest. Dit biedt de kinderen een hele andere beleving dan les krijgen met plaatjes in de klas. Je ziet, voelt en ruikt de planten en je ziet de diertjes die er leven.

Van april tot medio juni 2023 konden buurtbewoners meedenken over het ontwerp van het Tiny Forest. Tijdens de bewonersavond op 11 april 2023 boog een aantal (toekomstige) bewoners van Parkrijk en leerkrachten van Montessori Kindcentrum Parkrijk zich over het eerste schetsontwerp dat is gemaakt door de hovenier van IVN. Met behulp van alle reacties en tips is vervolgens een tweede ontwerp gemaakt. Tussen 30 mei en 11 juni 2023 kon er via Samen.Rijswijk worden gestemd op één van de twee ontwerpen.

Ontwerp 2 als duidelijk winnaar gekozen!

Met 33 stemmen is ontwerp 2 als duidelijke winnaar gekozen, ontwerp 1 kreeg 9 stemmen.  Het pad heeft in het tweede ontwerp een speelse vorm (lijkt meer op een bospaadje) en er zijn twee poorten. Er komen twee losse bomen en één groepje met een aantal bomen. Dit zijn een tamme kastanje, twee lindebomen die op verschillende momenten in het jaar bloeien, een bijenboom die in de zomer bloeit en een veld-esdoorn. Naast het Tiny Forest en onder de bomengroep wordt een kruidenrijk mengsel gezaaid met veel verschillende soorten bloemen en kruiden waar vlinders en bijen op afkomen. Er komen 4 zones met vaste planten, deze planten bloeien in verschillende maanden. De randen van het bosje worden aangeplant met heestersoorten.

In het tweede ontwerp staan vlinders extra centraal. Zo komen er extra bloembollen die bloeien in het voorjaar en Kaasjeskruid die Distelvlinders aantrekken. Ook zijn er een aantal vlinderstruiken toegevoegd, twee midden in het kruidenvak en drie in de buurt van het buitenlokaal. In de zomer zullen er veel vlinders op de bloemen van de vlinderstruik te zien zijn. Nog een voordeel: hierdoor wordt het gras beter beschermd op plekken die snel kaal worden gelopen.

Ontwerp 2 voor Tiny Forest Distelvlinderstraat in Parkrijk RijswijkBuiten

Planning

Als alles volgens de planning verloopt, wordt het Tiny Forest medio november 2023 aangelegd.

Vragen?

Heeft u vragen over het Tiny Forest? Neem dan contact op met Informatiecentrum RijswijkBuiten. Stuur een e-mail naar rijswijkbuiten@rijswijk.nl of bel naar het telefoonnummer 070 – 326 19 75.

Scroll naar boven