Wijkontmoetigsruimte ‘De Buitenkamer’ in RijswijkBuiten officieel geopend

RijswijkBuiten is een wijkontmoetingsruimte rijker! Samen met de jongeren van dagbesteding ‘Bij Ons’ opende wethouder Gijs van Malsen de ‘De Buitenkamer’ officieel. En kon de huiskamer van de wijk worden bewonderd door partners, sponsoren, donateurs en vrijwilligers van De Buitenkamer. Op vrijdag 3 november 2023 opent De Buitenkamer haar deuren voor het eerst voor buurtbewoners. Voor een praatje, kopje koffie/thee, kleine lunch of activiteiten zoals kooklessen voor kinderen of een 3-gangendiner met de buren bij de buurttafel.

Samen werken aan een inclusieve wijk

De Buitenkamer is tot stand gekomen door inzet van Stichting RijswijkBuitengewoon. Hun droom was een wijk-ontmoetingsruimte waarin activiteiten georganiseerd kunnen worden door en voor buurtbewoners. Mede door een intensieve samenwerking met en financiële bijdrage van de Gemeente Rijswijk, RijswijkWonen, Fonds 1818 en het VSBfonds opent De Buitenkamer nu haar deuren.

Ron den Dulk (voorzitter van Stichting RijswijkBuitengewoon) en Rob van den Broeke (directeur Rijswijk Wonen) namen de 70 aanwezigen, mede namens Jan Brugman (directeur programmabureau RijswijkBuiten), tijdens de opening mee langs de route van dit proces dat exact twee jaar heeft geduurd. ‘Gedurende deze route sloten steeds meer partners zich aan bij dit initiatief. En zonder enorme beleidsstukken was de potentie van dit project voor gemeente Rijswijk (waaronder programmabureau RijswijkBuiten) en Rijswijk Wonen voldoende aangetoond, om zo een belangrijke bijdrage te leveren aan dit bewonersinitiatief’, aldus Rob van den Broeke.

Wethouder Gijs van Malsen bedankte de initiatiefnemers voor de enorme inzet en enthousiasme. ‘Wij als gemeente zien dit soort initiatieven graag vanuit de bewoners ontstaan en ik hoop dat we op meerdere plaatsen in Rijswijk de ontwikkeling van ontmoetingsruimtes zoals in Te Werve en RijswijkBuiten kunnen doorzetten’.Heeft u hier ideeën voor? Bijvoorbeeld over het organiseren van activiteiten of een ruimte waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten? Neem dan contact op met de gemeente Rijswijk, stuur een e-mail naar gebiedsregie@rijswijk.nl en we denken graag met u mee.

Ontmoeten in De Buitenkamer

De openingshandeling betrof het uitrollen van een rode loper. Met twee symbolische betekenissen voor Stichting RijswijkBuitengewoon en sociale onderneming ‘Bij Ons’: ‘De rode loper nodigt wijkbewoners, vrijwilligers en klanten uit om binnen te komen in De Buitenkamer. Maar de loper mag ook andersom gebruikt worden door wijkbewoners en de kanjers van ‘Bij Ons’ die na een bezoek of werkdag met trots, meer zelfvertrouwen of zelfstandigheid De Buitenkamer verlaten op weg naar een nieuwe uitdaging’, sluit Ron den Dulk de officiële openingshandeling af.

Wethouder Gijs van Malsen, Ron den Dulk, initiatiefnemers en enkele kanjers van’ Bij Ons’ rollen de rode loper uit.
Wethouder Gijs van Malsen, Ron den Dulk, initiatiefnemers en enkele kanjers van’ Bij Ons’ rollen de rode loper uit.

Vanaf vrijdag 3 november 2023 kunnen buurtbewoners elke vrijdagochtend tussen 9.00 en 12.00 uur binnenlopen voor een praatje. En vanaf 6 november 2023 wordt er ook elke maandag, dinsdag en donderdag koffie, thee en kleine lunch geserveerd door sociale onderneming ‘Bij Ons’. Hier werken jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt doordat zij autisme of een verstandelijke beperking hebben. Op de overige dagen organiseert Stichting RijswijkBuitengewoon met behulp van vrijwilligers diverse activiteiten waarbij buurtbewoners met en zonder beperking met elkaar in contact komen. Kijk voor de actuele openingstijden en activiteiten op www.rijswijkbuitengewoon.nl en op social media (@rijswijkbuitengewoon). De Buitenkamer is te vinden in woonwinkelcomplex De Koploper, Parelmoervlinderlaan 90.

Scroll naar boven