Schetsontwerp wijkontmoetingsplaats Hof van Sion is klaar!

Het definitieve schetsontwerp voor de wijkontmoetingsplaats Hof van Sion is klaar!

Van 29 juni 2022 tot en met 10 juli 2022 vroegen we bewoners van RijswijkBuiten om te stemmen op welke opties zij toe wilden voegen aan het schetsontwerp voor de wijkontmoetingsplaats in Hof van Sion. Over drie onderwerpen kregen we in de ontwerpfases namelijk verschillende reacties: sommige bewoners wilden meer groen, speelplekken en/of historische elementen, en anderen juist minder. Daardoor vonden we het lastig om hierin een keuze te maken en vroegen we de bewoners om hulp.

Maar liefst 57 bewoners hebben doorgegeven welke optie(s) zij het liefst wilde toevoegen aan het schetsontwerp. Daarvoor was budget van 500 ‘munten’ gegeven, waarbij voor elke optie was aangegeven hoeveel ‘munten’ dit kost. Zo konden bewoners bij hun keuze rekening houden met het beschikbare budget.

De stemmen zijn geteld

De volgende opties kregen de meeste stemmen:

  • luxe bankjes
  • luxe verlichting
  • een speeltoestel ‘spook van Sion’(met glijbaan en klimrek)
  • zitbanken aan de historische muurtjes
  • een insectenhotel/nestkast

Deze opties hebben we verwerkt in het schetsontwerp Hof van Herinneringen. Zie onderstaande afbeelding

Afbeelding 1: definitieve schetsontwerp voor de wijkontmoetingsplaats in Hof van Sion.

Afbeelding 1: definitieve schetsontwerp voor de wijkontmoetingsplaats in Hof van Sion.

Goed om te weten: er komen ook afvalbakken, bankjes en verlichting. Deze zijn, net als het insectenhotel, te gedetailleerd om zichtbaar te maken in het schetsontwerp. 

Speelplek

Het ‘Spook van Sion’, wordt een klimtoestel met een glijbaan en klimrek. Het speeltoestel is geïnspireerd op de stelling die in de tijd van Buitenplaats Sion werd gebruikt om de hagen te snoeien. Deze zie je op de afbeelding hieronder.

Afbeelding 2: Spook van Sion.

Naast het ‘spook van Sion komen er nog een aantal speeltoestellen voor jong én oud. Op het grote grasveld is ruimte voor een partijtje voetbal, badminton of andere (spel)activiteiten. Zoals een bootcamp of een picknick.

Groenstrook als grens

Tussen de wijkontmoetingsplaats én de weg komt een groenstrook met bomen, struiken en hagen. De groenstrook zorgt ervoor dat kinderen niet zomaar de weg op kunnen rennen. Daarnaast kunnen vogels, vlinders en andere kleine insecten en dieren wonen in het groen en zorgen de bomen en struiken op een zonnige dag voor schaduw.

Activiteiten en evenementen

Op het grote grasveld kunnen activiteiten en evenementen worden georganiseerd. Bijvoorbeeld door Oranjevereniging Sion, Haaglanden Beweegt of buurtbewoners. Het terras kan gebruikt worden als podium. Aan de historische muurtjes komt een zitrand, waarop je bijvoorbeeld tijdens activiteiten en evenementen kunt zitten of uitrusten. Door de brede ingang aan de kant van het appartementengebouw is het grasveld makkelijk toegankelijk.

Archeologie en historie

Op de locatie van de wijkontmoetingsplaats zijn belangrijke archeologische vondsten gedaan van het klooster (15e-16e eeuw) en de buitenplaats (17e-18e eeuw). Deze archeologie is bewaard in de grond. De muren van het klooster en het landhuis zijn weer zichtbaar gemaakt door op de contouren van de muren nieuwe historische muurtjes te maken. Op de afbeeldingen hieronder zie je een voorbeeld van hoe dit eruit kan zien.

Afbeelding 3: voorbeeld historische muren.

De muurtjes krijgen verschillende hoogtes, waaronder één hogere muur met een informatiebord over de bijzondere historie van deze plek. Daarnaast komt er een rij met pergola’s met daaraan klimplanten. De pergola’s stonden vroeger ook in de tuin van de Buitenplaats en zorgen voor een mooie zichtlijn over de wijkontmoetingsplaats. 

Afbeelding 4: Links: voormalige Buitenplaats, rechts: voorbeeld pergola’s in ontwerp wijkontmoetingsplaats.

Hoe nu verder?

Het schetsontwerp wordt in de volgende fase uitgewerkt tot een zogenaamd technisch ontwerp. In een technisch ontwerp is tot op de centimeter nauwkeurig te lezen wat, waar komt. En welke spullen daarvoor nodig zijn. Denk daarbij aan gras, planten, speeltoestellen, maar ook waar tegels en leidingen voor de elektriciteit van de verlichting komen te liggen. Klik voor meer informatie op ://samen.rijswijk.nl/nl-NL/projects/hof-van-sion

Scroll naar boven