Leerlingen van de Montessorischool Parkrijk hebben onlangs in de Distelvlinderstraat in RijswijkBuiten een Tiny Forest geplant. In dit minibos van ongeveer 200 vierkante meter hebben de leerlingen van Montessorischool Parkrijk, gemeente Rijswijk, IVN Natuureducatie en Hoek Hoveniers ruim 600 struiken en boompjes geplant. De plantdag werd afgesloten met het planten van drie grote bomen die om het buitenlokaal van dit educatieve minibos staan. Hierbij kregen de leerlingen hulp van wethouders Armand van de Laar en Mark Wit.

Samen aan de slag

Het leukste werk, het planten van de bomen mochten de leerlingen doen. In kleine groepjes onder begeleiding van Hoek Hoveniers en IVN Natuureducatie zetten ze zo’n 20 verschillende soorten bomen en struiken in de aarde. Dicht op elkaar, want dat hoort bij de Tiny Forest-methode en zorgt ervoor dat de bomen snel zullen groeien en er over 10 jaar al een echt klein bosje zal staan. Tijdens de aanleg spatte het enthousiasme en betrokkenheid ervan af. Voor sommige kinderen was het de allereerste keer dat ze een boompje in de grond plantten. 

Een fijne plek voor mens en natuur

Een Tiny Forest brengt de natuur in de stad dichtbij: het geeft jong én oud de kans om de natuur met daarin vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren in hun eigen wijk te ontdekken. En het wordt een ontmoetingsplek waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen tuinieren.

Het Tiny Forest functioneert ook als een ‘buitenlokaal’ waarin de leerlingen van Montessorischool Parkrijk straks les krijgen en volop kunnen spelen. Hun leerkrachten worden opgeleid zodat zij weten hoe ze regelmatig buiten les kunnen geven. 

“Met dit kleine bos dat door leerlingen en inwoners onderhouden zal worden, maken we niet alleen een mooie en gezonde leefomgeving met groen, maar dragen we ook bij aan de ontwikkeling van een gezellige buurt waar mensen elkaar kennen,” aldus wethouder Van de Laar (Stadsontwikkeling).

Wethouder Wit (Groenbeleid) vervolgt: “Ik ben heel blij dat de leerlingen dit Tiny Forest geplant hebben en dat ze hier verschillende lessen zullen volgen over en in het minibos. Groen in de stad is belangrijk. Het zorgt ervoor dat we ons prettiger voelen, het maakt onze lucht schoner, op warme dagen zorgt het voor verkoeling. En naast nestkastjes en groene daken versterkt een Tiny Forest ook de biodiversiteit. Mooi om te zien dat naast de leerlingen ook andere buurtbewoners betrokken zijn, zo is het echt hun eigen minibos.”

Het ontwerp van het Tiny Forest is eerder dit jaar samen met de school en buurtbewoners gemaakt. De wensen die tijdens een bijeenkomst door buurtbewoners, stichting RijswijkBuitengewoon en leerkrachten van de school zijn gedeeld, zijn verwerkt in twee ontwerpen. Uiteindelijk stemde de buurt met ruime meerderheid voor dit ontwerp.

Anneloes van de Graaff, directeur van Montessorischool Parkrijk vindt het Tiny Forest ‘Vlinderbos’ fantastisch voor de kinderen en de mogelijkheden die het biedt. “Het Tiny Forest past perfect in ons meerjarig schoolbeleid, waarvan een van de pijlers Groen, Duurzaam en Gezond is.”

Tonja van Gorp, projectleider Tiny Forest bij IVN Natuureducatie: “Een van de grootste cadeaus bij het planten van een Tiny Forest zijn de nieuwsgierige vragen die kinderen spontaan beginnen te stellen. ‘Kunnen bomen eigenlijk zien?’ en ‘Voelt deze boom dat nu, dat ik hem aan het planten ben?’ Het is geweldig dat dit Tiny Forest in Parkrijk hen een stukje natuur in de wijk biedt waar ze naartoe kunnen om te leren over de natuur en buiten les te krijgen en dadelijk – als de bomen wat steviger en groter zijn – ook lekker in te spelen”.

Leerlingen Montessorischool Parkrijk met wethouders Mark Wit en Armand van de Laar (foto: Frank Jansen)

Samenwerking

Het Tiny Forest aan de Distelvlinderstraat is een samenwerkingsproject tussen Gemeente Rijswijk, IVN Natuureducatie en Montessorischool Parkrijk. De gemeente Rijswijk ondertekende deze maand ook een beheerovereenkomst met de school, waarmee ze samen de handen ineenslaan om ook op de lange termijn goed voor het Tiny Forest te zorgen. Het Tiny Forest is gerealiseerd met financiële bijdragen van het Hoogheemraadschap Delfland, gemeente Rijswijk en dankzij een bijdrage van projectontwikkelaar Wonen à la Carte.  De projectontwikkelaar uit Rijswijk bouwt aangrenzend aan het Tiny Forest momenteel aan 27 woningen in project De Vlinderpoort, de toekomstig bewoners van de Vlinderpoort kunnen zo straks ook genieten van een extra stuk groen om de hoek. 

Tiny Forest 
Het liefst plant IVN natuureducatie een Tiny Forest in stedelijk gebied; de plek waar vergroening het hardst nodig is. Landelijk zijn er al meer dan 150 van deze bosjes aangeplant. Het snelgroeiende Tiny Forest is niet alleen goed voor de opname van CO2, maar biedt ook verkoeling op warme dagen en zorgt voor waterberging bij zware regenval. Bovendien is het goed voor de biodiversiteit. Onderzoekers van Wageningen University & Research ontdekten al meer dan zeshonderd diersoorten in deze minibossen.

Scroll naar boven