Wonen en winkelen in de meest duurzame wijk van Nederland

Het woon-winkelcomplex De Koploper in RijswijkBuiten heeft op 27 januari 2022 zijn hoogste punt bereikt. De gemeente Rijswijk en Dura Vermeer realiseren in deelgebied Parkrijk een woon-winkelcomplex van zeven etages met 135 sociale huurwoningen die worden verhuurd door Rijswijk Wonen. Ook worden 20 woningen verhuurd aan Stichting De Blauwe Parel, een woon- en werkinitiatief voor jonge mensen met en zonder verstandelijke beperking. De winkelruimten in het complex worden verhuurd door Lidl Nederland, daarnaast vestigt een nieuw filiaal van de supermarktketen zich in dit complex.

Aanwinst voor de wijk

De bouw van het woon-winkelcomplex is in april vorig jaar gestart en verloopt voorspoedig. En dat is maar goed ook. ‘De bouw van huurwoningen in Rijswijk is hard nodig gezien de krapte op de woningmarkt in Rijswijk en de regio. In dit complex komen 135 huurwoningen waarvan een groot gedeelte bestemd is voor senioren. Zij laten een (eengezins)woning achter die vervolgens weer door iemand anders kan worden bewoond’, aldus wethouder Johanna Besteman (wonen).

Boodschappen doen in eigen wijk

Als de bouw volgens planning verloopt kunnen de bewoners van RijswijkBuiten in het eerste kwartaal van 2023 boodschappen doen in hun eigen wijk. Voor Lidl is het een logische keuze om een winkel te openen in Parkrijk. “Bij Lidl zit duurzaamheid in het DNA. Dit geldt niet alleen voor onze producten en bedrijfsvoering maar ook voor onze panden. Voor ons is duurzaam bouwen het creëren van vastgoed met een zo klein mogelijke impact voor mens, milieu en natuur. Met de kennis van onze medewerkers en partners als Dura Vermeer maken we ontwerpkeuzes die deze impact keer op keer verlagen. We kijken er naar uit om straks onze klanten in Parkrijk te ontvangen in de supermarkt die een gezonde leefstijl eenvoudig en betaalbaar maakt”, aldus Dennis Kortekaas, Manager Vastgoedacquisitie bij Lidl.

Duurzaam wonen

RijswijkBuiten is een voorbeeldwijk als het gaat om duurzaamheid. De wijk, de woningen en de winkels in woon-winkelcomplex De Koploper, zijn ingericht op de toekomst: klimaatadaptief en natuurinclusief. De woningen en de winkelruimten worden zonder gasaansluiting gebouwd en hebben een hoge energieprestatie door de toepassing van een warmtepomp, zonnepanelen en hoogwaardige isolatie. De winkelruimten krijgen groene daken voor een klimaatbestendiger waterafvoer en een groener aanzicht vanuit de woningen. Ook aan de vogels en vleermuizen is gedacht. In de kopgevel komt in de vorm van kunst een lettertekst met daarin 80 nestkasten verwerkt.

Wethouder Jeffrey Keus (wijkwethouder RijswijkBuiten): ‘Daarnaast kunnen bewoners van Parkrijk, en dus ook de toekomstig bewoners van De Koploper, gebruik maken van (elektrische) deelauto’s en (in de toekomst ook) elektrische deel(bak)fietsen van deelvervoerder Hely, die op centraal gelegen plekken in de wijk beschikbaar zijn. In Parkrijk is het dus niet alleen duurzaam wonen, maar ook duurzaam leven’. 

Planning

De bouw van het woon-winkelcomplex is in april 2021 gestart en verloopt voorspoedig. De nieuwbouw wordt naar verwachting opgeleverd in het eerste kwartaal van 2023. Rijswijk Wonen start het verhuurproces van de woningen naar verwachting in het vierde kwartaal van 2022 via Woonnet Haaglanden. In De Koploper komen twee- en driekamerappartementen en studio’s. Meer informatie is beschikbaar op: www.rijswijkbuiten.nl en www.rijswijkwonen.nl.

Woon-winkelcomplex De Koploper in aanbouw (foto: Dura Vermeer)
Scroll naar boven