Groen Klimaatplein geopend in Groenrijk ’t Haantje in RijswijkBuiten 

Inwoners van Rijswijk kunnen vanaf dinsdag 12 april 2022 ideeën en inspiratie opdoen voor het verduurzamen van hun tuin en balkon bij het Groen Klimaatplein in tuincentrum Groenrijk ’t Haantje in RijswijkBuiten. Wethouders Armand van de Laar (groen en duurzaamheid) en Jeffrey Keus (RijswijkBuiten) openden samen met Manita Koop (Hoogheemraad van Delfland) het Klimaatplein tijdens de start van de Week van de Groene Tuin. Ter gelegenheid van de opening overhandigden ze drie ‘snoeptuintjes’ aan de Kinderrechtenambassadeurs (KRA) van de gemeente Rijswijk, want ook zij zetten zich in voor een groene en duurzame toekomst. 

De snoeptuintjes zijn bestemd voor de drie basisscholen in RijswijkBuiten en staan symbool voor de mogelijkheden die tuinen bieden om onze leefomgeving de vergroenen. Rijswijk onderschrijft het belang van de samenwerking tussen gemeente, het Hoogheemraadschap van Delfland en ondernemers, zoals Groenrijk ’t Haantje. “Laten we afspreken dat wij, volwassenen in Rijswijk, vandaag beginnen met de stenen uit de tuin te halen en er planten voor terug te zetten. En dat jullie als ambassadeurs samen met je schoolgenootjes de boodschap van een groene en klimaatvriendelijke tuin overal uitdragen”, zei wethouder Armand van de Laar tegen de kinderrechtenambassadeurs.

Beide wethouders verwelkomen het Groen Klimaatplein met open armen. Jeffrey Keus, wijkwethouder van RijswijkBuiten: “We vinden groen en duurzaamheid belangrijk in Rijswijk, zoals hier in de duurzame nieuwbouwwijk RijswijkBuiten. Daar kan iedereen aan bijdragen. Wij als gemeente met een duurzame en groene openbare ruimte, waar veel verschillende bomen en planten groeien en waar vogels en vleermuizen kunnen nestelen. Maar ook de inwoners door het plaatsen van een regenton, weghalen van tegels en het planten van bij- en vlindervriendelijke plantensoorten. Laat je daarvoor inspireren op dit fantastisch Groen Klimaatplein!”

Wat biedt het Groen Klimaatplein

Het Groene Klimaatplein is een plein waar tuincentrumbezoekers voorbeelden zien van het opvangen en bergen van water in de tuin, een groen dak, inheemse beplanting en alternatieven voor tuintegels. Je kunt er terecht voor tips en adviezen en je vragen stellen aan speciaal opgeleide tuincentrummedewerkers. “Je kunt bij ons binnenlopen en je vindt er alles’, aldus Edwin ’t Hart, eigenaar van Groenrijk ’t Haantje. “Onze klanten willen weten hoe je een tuin klimaatvriendelijker en natuurrijker kunt maken. Ze denken daar meer over na dan een aantal jaar geleden. Dat is een goede ontwikkeling en daar dragen we graag aan bij met het klimaatplein.”

Het hele jaar activiteiten op gebied van groen en duurzaamheid

Rondom de thema’s van het Groen Klimaatplein worden door Klimaatkrachtig Delfland, Steenbreek Rijswijk en Groenrijk allerlei activiteiten georganiseerd. In mei geven ontwerpers tuinadvies, zijn er lezingen over inheemse beplanting en de waterhuishouding in de tuin. In juni staat een workshop over kindvriendelijke tuinen op het programma. De betrokken partijen maken deze activiteiten bekend op hun social media-accounts, de krant en in nieuwsbrieven.

Klimaatpleinen in heel Nederland

De klimaatpleinen zijn gerealiseerd op initiatief van Tuinbranche Nederland, de overkoepelende organisatie van de tuincentra, die een groene beweging in ons land op gang wil brengen. In Rijswijk is het Groen Klimaatplein een samenwerking tussen de gemeente Rijswijk, Tuinbranche Nederland, het Hoogheemraadschap van Delfland en Groenrijk ’t Haantje.

Op de foto (van links naar rechts): Manita Koop, hoogheemraad van Delfland, wethouder Armand van de Laar en wethouder Jeffrey Keus overhandigen de drie snoeptuintjes aan de Kinderrechtenambassadeurs van de gemeente Rijswijk (fotograaf: Erwin Dijkgraaf) .

Scroll naar boven