Fototentoonstelling in nieuwe spooronderdoorgang RijswijkBuiten

Op 27 september 2021 vierden ProRail en gemeente Rijswijk de opening van de nieuwe spooronderdoorgang RijswijkBuiten. De onderdoorgang is veiliger en zorgt voor een betere verkeersdoorstroming en bereikbaarheid van de omgeving. Ter gelegenheid van de opening werd in de onderdoorgang een fototentoonstelling onthuld over de historie van (het spoor langs) ’t Haantje en de ontwikkeling van nieuwbouwwijk RijswijkBuiten.  De tentoonstelling is tot en met zondag 24 oktober 2021 vanaf het voetpad in de spooronderdoorgang aan de Laan van ’t Haantje te bezichtigen.

De spooronderdoorgang werd op 30 juli 2021 al opengesteld voor auto’s, fietsers en voetgangers. De nieuwe onderdoorgang vervangt namelijk de gelijkvloerse spooroverweg ’t Haantje die eerder dit jaar werd gesloten. ‘Dat is veiliger voor al het verkeer, weggebruikers hoeven, in tegenstelling tot bij een bewaakte gelijkvloerse overgang, niet meer te wachten voor een rood sein als er een trein voorbijkomt. Kortom, de ingebruikname van de spooronderdoorgang betekent een verbetering van de verkeersveiligheid, verkeersdoorstroming en bereikbaarheid van RijswijkBuiten en omgeving. Zowel te voet, met de fiets, het openbaar vervoer en de auto. En dat is in Rijswijk, als groeiende stad in een groeiende regio, enorm belangrijk’, aldus wethouder Mobiliteit Björn Lugthart.

Meer treinen tussen Den Haag en Rotterdam

De bouw van spooronderdoorgang RijswijkBuiten is in november 2019 gestart en is onderdeel van Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Rijswijk – Rotterdam. ‘We maken het spoor geschikt om tussen Den Haag en Rotterdam meer treinen te kunnen laten rijden en zo het reizen per trein gemakkelijker te maken’, aldus Helga Cuijpers, regiodirecteur ProRail.

‘Tussen Delft en Rijswijk gaan we van twee naar vier sporen. De weg kruist hierdoor meer sporen en straks rijden er ook nog eens meer treinen. Deze nieuwe onderdoorgang was dus nodig als veiliger alternatief voor de overweg die er eerst lag. We zijn blij dat we de een-na-laatste overweg tussen Leiden en Dordrecht hebben gesloten en daarvoor nu een veiliger alternatief kunnen bieden.’


Sporen van toen en nu bij ’t Haantje

De bouw van de nieuwe spooronderdoorgang was aanleiding voor de totstandkoming van fototentoonstelling ‘Sporen van toen en nu bij ’t Haantje’. De beelden laten de ontwikkeling zien van het gebied door de jaren heen en de bouw van de nieuwe spooronderdoorgang. De historische beelden zijn samengesteld door Rijswijker Wilbert van Bijlert. ‘Als wijkwethouder vind ik het belangrijk om regelmatig stil te staan bij de historie van dit gebied en het levendig te houden. Ik vind het prachtig dat ook bewoners uit de wijk hier actief hun bijdrage aan leveren. Ik nodig alle bewoners van Rijswijk uit om de komende tijd een kijkje te nemen bij de fototentoonstelling in de spooronderdoorgang aan de Laan van ’t Haantje’, aldus Jeffrey Keus (wijkwethouder RijswijkBuiten).

De spooronderdoorgang ligt middenin de duurzame nieuwbouwwijk RijswijkBuiten, oorspronkelijk een gebied met kloosters, buitenplaatsen en glastuinbouw. De cultuurhistorische en groene elementen van het gebied zijn unieke aanknopingspunten geweest voor het stedenbouwkundig ontwerp van de wijk. Door de nieuwe veilige ondergrondse verbinding zijn bewoners uit RijswijkBuiten in staat om van het groen in Pasgeld te gaan genieten. Omgekeerd kunnen bewoners van Pasgeld makkelijker dan in het verleden, gebruik gaan maken van voorzieningen zoals winkels en basisscholen in RijswijkBuiten.

Werk in Rijswijk

ProRail werkt tot en met 2024 aan de spoorverdubbeling in Rijswijk en de nieuwe spoorbrug over de Kerstanjewetering. Kijk voor meer informatie op www.prorail.nl/rijswijk.

Tjark de Vries (Strukton), Wilbert van Bijlert (medesamensteller tentoonstelling), Jeffrey Keus (wijkwethouder RijswijkBuiten), Helga Cuijpers (regiodirecteur ProRail), Björn Lugthart (wethouder mobiliteit) en Paul Bolt (programmamanager Infrastructuur en Waterstaat)

Foto’s: Vincent Basler voor ProRail

Scroll naar boven