In RijswijkBuiten worden volgend jaar de allereerste woningen met energielabel A++++ met een prestatiegarantie gebouwd. Dit houdt in dat de woningen niet alleen heel duurzaam zijn omdat een woning (gemiddeld over een jaar bij normaal verbruik) evenveel stroom gebruikt als opwekt. Maar dat het onderhoud en garantie aan de warmtepomp, bron, boiler en zonnepanelen 10 jaar inbegrepen zijn bij de koop van de woningen. Daarmee zijn de prestaties van de duurzame installaties in de woningen voor de duur van minimaal 10 jaar garandeert.

Parel in duurzaamheid

De twaalf A++++ eengezinswoningen met prestatiegarantie zijn ontwikkeld door Maas Wijkontwikkeling en worden gebouwd door Waal in project Wonen in de Parels in deelgebied Parkrijk. Dat ligt pal naast het Wilhelminapark. Parkrijk is zo ingericht dat elke straat in verbinding staat met dit veelzijdige recreatiegebied. Ook komen er in de buurt voorzieningen waaronder een huisarts, fysiotherapie, apotheek en kinderopvang. De woningen krijgen triple glas, een bodemwarmtepomp voor verwarming, koeling en warm water, warmteterugwinning uit ventilatielucht en douchewater, en zonnepanelen. Naast duurzame installaties in de woningen om energie op te wekken, hebben bewoners de mogelijkheid om het opgevangen regenwater te hergebruiken en is de voortuin direct bij oplevering groen Woningen betaalbaar maken ingericht.

Het energielabel van een woning krijgt vanaf januari 2024 een grote invloed op de leennormen voor hypotheken in Nederland. Ook de kopers van de woningen in De Parels kunnen hiervan profiteren. ‘Door de woningen te ontwikkelen en verkopen met energielabel A++++ én een prestatiegarantie kunnen kopers van deze woningen tot wel 50.000 euro extra lenen. Dit is niet de enige maatregel die de woningen in RijswijkBuiten betaalbaarder maakt. Zo is het in dit project ook mogelijk om grond waar de woningen op wordt gebouwd niet te kopen, maar te huren van de gemeente Rijswijk. Beide maatregelen maakt voor veel mensen een belangrijk verschil tussen het wel of niet kunnen kopen van een woning’, aldus wethouder Armand van de Laar (stadsontwikkeling). Die deze week samen met Corné Bok (Maas wijkontwikkeling) een handtekening zette onder de overeenkomst die de bouw van de woningen mogelijk maakt.

‘Wij vinden het belangrijk om waarde toe te voegen aan de woningen. RijswijkBuiten loopt voorop wat betreft duurzaamheid. Toch besloten wij om extra te investeren in duurzaamheid. Dankzij de A++++ energielabel met prestatiegarantie gelden er aantrekkelijke hypotheekvoorwaarden. Hierdoor zijn de woningen voor een grotere doelgroep bereikbaar’, aldus Corné Bok van Maas Wijkontwikkeling.

Kopers hoeven door de prestatiegarantie de komende 10 jaar geen rekening te houden met extra kosten aan installaties in de woning. Want dat is gedekt door de prestatiegarantie. Na afloop van 10 jaar prestatiegarantie hebben kopers de mogelijkheid om het onderhoudscontract, inclusief prestatiegarantie, te verlengen tot wel 25 jaar. Kortom, een toekomstbestendige investering in comfort en duurzaamheid.

Ook duurzaam wonen in RijswijkBuiten?

Begin november is de verkoop van de woningen gestart, en de interesse is groot. Op dit moment zijn de woningen onder optie toegewezen aan geïnteresseerden die zich hebben ingeschreven tijdens de start verkoop. Meer weten over de woningen in De Parels of u inschrijven voor de reservelijst? Kijk op www.wonenindeparels.nl. Weten welke projecten er nog meer zijn of aankomen in RijswijkBuiten? Kijk dan op www.rijswijkbuiten.nl/projecten en/of schrijf u in voor de nieuwsbrief op www.rijswijkbuiten.nl/nieuwsbrief.

Scroll naar boven