Eerste vrij indeelbare appartementen van Nederland zijn opgeleverd in De Buitenparel in RijswijkBuiten

De 18 herenhuizen en 12 appartementen in De Buitenparel in RijswijkBuiten zijn officieel opgeleverd. De Buitenparel kenmerkt zich door de formule van ‘mede-opdrachtgeverschap’ van ontwikkelaar Wonen à la Carte. Hiermee kunnen kopers, samen met de architect, de indeling van hun woning vrij bepalen. Dit ‘mede-opdrachtgeverschap’ is in dit project voor het eerst in Nederland toegepast in een appartementengebouw. Reden genoeg voor wijkwethouder Jeffrey Keus (RijswijkBuiten) en Joubert Ockeloen (directeur Wonen à la Carte) om een bezoek te brengen aan de net opgeleverde woningen in De Buitenparel. Hier overhandigden zij symbolisch de sleutel aan Ritchie Kuijl, een van de eerste bewoners van het project.

De Buitenparel is gebouwd in de duurzame nieuwbouwwijk RijswijkBuiten, gelegen in deelgebied Parkrijk met het Wilhelminapark op loopafstand. Na een succesvolle verkoop in maart 2020, startte de bouw van de 18 herenhuizen en 12 startersappartementen in maart 2021. De 12 appartementen van De Buitenparel zijn verdeeld over twee gebouwen, op de kopse kant van de rij herenhuizen. Daarmee staat De Buitenparel model voor eerdere projecten van Wonen à la Carte, die meestal meerdere woningtypen en doelgroepen in één project combineren. Ook kenmerkend voor de Rijswijkse ontwikkelaar: het proces van mede-opdrachtgeverschap. Kopers van een woning hebben veel inspraak in de indeling van hun woning en worden daarin begeleid door een woonconsulent en architect. ‘Het is de eerste keer dat we dit concept voor appartementen hebben toegepast’, zegt directeur Joubert Ockeloen. ‘In eengezinswoningen is het gebruikelijk, in appartementen vraagt het veel creativiteit. Ook omdat het hier over startersappartementen met een oppervlakte van 45 tot 50 vierkante meter gaat’. Vanwege de coronamaatregelen vond de begeleiding van de kopers door de woonconsulenten en de architect bijna geheel digitaal plaats.

Gepersonaliseerd appartement met loft-achtige uitstraling

Een van die startersappartementen wordt bewoond door Ritchie Kuijl. Hij kreeg symbolisch de sleutel uit handen van wijkwethouder Jeffrey Keus (RijswijkBuiten) van gemeente Rijswijk. Het appartement in De Buitenparel is zijn eerste woning. De docent geschiedenis woonde tot voorheen bij zijn ouders in Rijswijk. Zijn appartement van 49 vierkante meter laat goed zien hoeveel ruimte kopers van de Buitenparel hebben gehad om hun huis te personaliseren op basis van hun unieke woonwensen. Door het weglaten van een afgesloten hal heeft het appartement van Ritchie een loft-achtige uitstraling gekregen. Verder is de gevel aangepast, waardoor het raam is veranderd in een Frans balkon. Wijkwethouder Jeffrey Keus: ‘Het mooie aan De Buitenparel is dat er voor ieder wat wils is, zowel voor starters als voor doorstromers op de woningmarkt. Ik vind het prachtig om op dit soort momenten met eigen ogen te zien en van de kopers te horen op welke manier ze hun woning hebben gepersonaliseerd. Met de realisatie van hun unieke woonwensen tijdens de bouw, wordt een nieuw huis zeker snel een echt thuis’.

Ook de andere bewoners zijn erg creatief geweest met allerlei individuele aanpassingen, zoals het wijzigen van de locatie van de keuken, het veranderen van een kleine slaapkamer in een walk-in closet en het creëren van extra natuurlijk licht via een raam tot vloerhoogte.

Wijkwethouder Jeffrey Keus (RijswijkBuiten), Ritchie Kuijl (bewoner De Buitenparel) en Joubert Ockeloen (directeur Wonen à la Carte). Foto: Erwin Dijkgraaf.
Scroll naar boven