Eerste deelauto’s beschikbaar in Parkrijk

Op dinsdag 26 oktober 2021 zijn de eerste twee deelauto’s, één Skoda Citigo en één Volkswagen Caddy, op de Hely Hub op de hoek van de Parelgraslaan en de Trilgrasstraat in deelgebied Parkrijk in gebruik genomen. Als onderdeel van de nieuwe woonbuurt Parkrijk worden op een aantal centrale plekken in Parkrijk mobiliteitspunten gerealiseerd. Op deze verzamelpunten zijn een aantal deelauto’s en deel(bak)fietsen beschikbaar die door bewoners van Parkrijk kunnen worden gebruikt. Dit omdat er in het nieuwe deel van Parkrijk minder parkeerplaatsen zijn dan gebruikelijk. Deelmobiliteit draagt bij aan de besparing op milieu en energieverbruik en zorgt ervoor dat er een wijk ontstaat waar het goed wonen is.

Slim omgaan met mobiliteit in Parkrijk

Parkrijk wordt een zeer kindvriendelijke wijk, met autoluwe en autovrije straten. Kenmerkend is dat langzaam verkeer, zoals voetgangers en fietsers, veel ruimte krijgen. Dat auto’s minder ruimte krijgen betekent ook dat er in het nieuw te realiseren deel van Parkrijk minder parkeerplaatsen dan gebruikelijk zijn. Hier is het uitgangspunt om één parkeerplek per woning aan te leggen en 0,3 voor bezoekersparkeren. Een andere kijk op mobiliteit speelt daarbij een belangrijke rol. Het doel is het stimuleren van het gebruik van deelauto’s en deelfietsen als alternatief voor persoonlijke parkeerruimte.  Daarmee dragen deze slimme vormen van deelmobiliteit bij aan de duurzaamheid én leefbaarheid van Parkrijk. We gaan slim om met energie en er is veel ruimte voor fietsers en voetgangers.

Eerste Hely Hub hoek Parelgraslaan/Trilgrasstraat

De eerste Hely Hub is (bij wijze van proef) gerealiseerd op de hoek van de Parelgraslaan en de Trilgrasstraat (ter hoogte van nieuwbouwproject De Buitenparel). Er zijn inmiddels 2 deelauto’s beschikbaar die door de bewoners via de Hely app gereserveerd kunnen worden. Ook volgen er nog 4 elektrische fietsen (in een overdekte fietsenberging) en 1 bakfiets. De elektrische deel(bak)fietsen kunnen helaas nog niet worden geplaatst in verband met de aanleg van elektriciteit voor het opladen van de elektrische (bak)fietsen. Op dit moment is nog niet precies bekend wanneer de fietsen worden geplaatst, bewoners kunnen op de hoogte blijven van het actuele aanbod via de app van Hely.

Hoe werkt het?

  • Om gebruik te maken van de deelmobiliteit registreert u zich als gebruiker bij deelvervoerder Hely. Op basis van uw mobiliteitsbehoefte kunt u kiezen voor een betaald of onbetaald abonnement. Kijk voor meer informatie over de verschillende abonnementen en de tarieven op www.hely.com/parkrijk.
  • Vervolgens kunt u eenvoudig via de app of de website van Hely een voertuig reserveren. Zodra uw rit begint opent u het door u gekozen voertuig door middel van de Hely app.
  • Na afloop van uw rit brengt u het voertuig terug naar de Hely Hub. Het is dus niet mogelijk om het voertuig op een andere plek achter te laten.
  • U betaalt maandelijks voor uw ritten via automatische incasso.

Aanleg toekomstige Hely Hubs in Parkrijk

De toekomstige mobiliteitshubs in Parkrijk worden gefaseerd aangelegd ten tijde van de oplevering van de openbare ruimte van de nabijgelegen woningbouwprojecten. Via www.rijswijkbuiten.nl/deelmobiliteit blijft u op de hoogte van de actuele planning en locaties.

De locaties op bovenstaande plattegrond zijn indicatief en er kunnen daarom geen rechten aan worden ontleend.

Meer weten of deelmobiliteit?

Meer informatie over deelmobiliteit in Parkrijk leest u op www.rijswijkbuiten.nl/deelmobiliteit of www.hely.com/parkrijk.nl.

Scroll naar boven