DE VELE GEZICHTEN VAN RIJSWIJKBUITEN: HANS BROEKHUIZEN OVER HET AANGEPASTE SIONSFEEST.

Na 1,5 jaar waarin door de coronamaatregelen geen feesten mogelijk zijn geweest, is er eindelijk weer iets mogelijk voor de Oranjevereniging Sion. “Helaas is het vooralsnog niet mogelijk om het Sionsfeest te vieren zoals we gewend zijn, wel hebben we op zaterdag 28 augustus 2021 een dag vol activiteiten voor kinderen in de wijk kunnen organiseren.” Voorzitter Hans Broekhuizen deelt zijn ervaring over het aangepaste Sionsfeest.

Feest voor de buurt

In 1928 en de jaren erna kwam een aantal tuinders (waaronder de opa van Hans) jaarlijks bijeen om een buurtfeest voor de kinderen te organiseren, ter ere van de verjaardag van toenmalige koningin Wilhelmina. Zij richten hiervoor de Oranjevereniging Sion op. Hans gaat al vanaf vierjarige leeftijd ieder jaar naar de activiteiten van de vereniging. “Vroeger vergaderde mijn opa met de bestuursleden in de dichtstbijzijnde kroeg, net aan de andere kant van het water in de buurt van de huidige oranjekeet aan de Sionsweg. De vereniging begon kleinschalig met stoeltjes in het weiland en een tafel met wat drinken. Er werden oudhollandse spelletjes georganiseerd zoals; strobalen sjouwen, zaklopen, ringsteken, etc.”

Hans heeft vele mooie herinneringen. Zo beschrijft hij een voor hem speciaal moment van de optocht ongeveer 10 jaar geleden: “Er werd een prijs uitgereikt voor degene die het mooist versierd meedeed. Mensen hadden zo hun best gedaan, de optocht was zelfs een kilometer lang! Grote tractoren met aanhangers, versierde karren en een boot op de trailer reden met de optocht mee. Je kon het zo gek niet bedenken, alle kinderen waren verkleed. Dat jaar deed er een club van zeven kinderen mee die verkleed waren als mij, allemaal zogezegd toekomstige voorzitters. Helaas wonnen zij geen prijs, maar ik vond het helemaal geweldig en het is me altijd bijgebleven. Af en toe kom ik ze nog wel eens tegen en vraag ik nog steeds of ze al interesse hebben om mijn rol over te nemen!”.

Optocht Sionsfeest (2017)

Door de jaren heen heeft Hans de vereniging enorm zien veranderen. “De Sionsfeesten van nu zijn niet te vergelijken met die van vroeger! Zeker door de veranderingen in de omgeving (de groei van RijswijkBuiten), is het veel groter geworden omdat er meer bezoekers komen. Het is uitgegroeid tot twee dagen feest voor jong én oud. Het feest begint met spelletjes en het rad van avontuur voor de kinderen. In de avond is er vaak een optocht en worden de twee dagen afgesloten met muziek. Maar de essentie is altijd hetzelfde gebleven, een feest voor de buurt. Elkaar ieder jaar blijven ontmoeten, bijpraten en plezier maken.”

Aangepast programma

Dit jaar heeft er op zaterdag 28 augustus een aangepast programma van het Sionsfeest plaatsgevonden. Een dag vol activiteiten, allemaal coronaproof! “Het was even aanpoten en spannend of het door kon gaan” geeft Hans toe. “Wat we normaal in een jaar tijd voorbereiden, moet in korte tijd geregeld worden rekening houdend met meerdere scenario’s vanwege de coronamaatregelen. Met dank aan de bestuursleden en andere vrijwilligers hebben we een mooi programma kunnen neerzetten. Er hebben in totaal 230 kinderen de dag bijgewoond en meegedaan aan verschillende activiteiten zoals een peutertheater, de viswedstrijd, kinderspelletjes en de fiets- of wandeltocht. Het is een topdag geworden!”.

Bent u na het lezen enthousiast geworden en wilt u ook uw steentje bijdragen aan het Sionsfeest? De vereniging kan altijd nieuwe of actieve leden gebruiken, die vrijwilligerstaken op zich willen nemen. Denk aan het regelen van de voorbereidingen en de uitvoering, hulpkrachten bij het begeleiden van activiteiten en sterke krachten om te helpen tijdens de op- en afbouw van het feest. Interesse om te helpen in de toekomst? Aanmelden als vrijwilliger of als bestuurslid kan per e-mail (info@ovsion.nl) aan de Oranjevereniging Sion.

Kinderdisco Sionsfeest (2021)

Scroll naar boven