De vele gezichten van RijswijkBuiten: Babette en haar gezin wonen in hun duurzame droomhuis

Een nieuwbouwwijk brengt nieuwe gezichten, ervaringen en eigen verhalen met zich mee. Zo ook het verhaal van Babette en haar gezin, die in september 2020 de sleutel van hun duurzame woning in RijswijkBuiten kregen. Inmiddels woont het gezin er met veel plezier.

Tijdens de zoektocht naar een woning kwam het gezin in Sion RijswijkBuiten tegen. “Toen we de wijk binnenreden, hadden we het gevoel: dit is het!” Het gezin was specifiek op zoek naar een woning in een nieuwbouwwijk “Voorheen hebben we ook in een nieuwbouwwijk gewoond en merkten we dat je, omdat je als bewoners allemaal opnieuw begint, heel snel aansluiting vindt”.

Voor de kinderen was een verhuizing ook ingrijpend, daarom hebben Babette en haar man Dennis hen zoveel mogelijk betrokken bij het bouwproces. “We gingen elk weekend wel kijken. Zeker in de zomer. En toen ze op de andere eilanden zagen dat de kinderen in hun zwemkleren vanaf de vlondertjes in het water sprongen, vroeg mijn jongste zoon enthousiast: ‘Mogen wij dat dan straks ook?’ De kinderen leefden er ook heel erg naartoe, net als wij”.

Duurzaam droomhuis

Waarom koos het gezin voor RijswijkBuiten? “De wijk is ruim opgezet en oogt heel welkom. Voor ons was ook de ligging van de wijk belangrijk. Bovendien was het huis een duurzame nul-op-de-meter woning’’. Het huis is gasloos, gebouwd met een warmte-terug-win installatie en het zuidelijke deel van het dak ligt vol met 35 zonnepanelen. “Wij wonen dus volledig energieneutraal. Dat heeft ons ook geïnspireerd in de inrichting van de woning. We hebben geprobeerd om het thema duurzaamheid zo veel mogelijk terug te laten komen in de woning en de tuin. Door te werken met duurzame en natuurlijke materialen.’’ vertelt Babette.

Foto: Babette van der Spoel

Misschien gaan ze in de toekomst nog een stapje verder. Het gezin denkt erover om in de toekomst in elektrische auto’s te gaan rijden. Hier is ook rekening mee gehouden bij de keuze voor het huis. “We wekken met de zonnepanelen best wel veel energie op. Meer energie dan we gebruiken dus we leveren ook veel energie terug. Dat vinden we eigenlijk best zonde. We denken er daarom aan om in de toekomst een oplaadpunt voor elektrische auto’s te creëren aan huis’’.

Wooninspiratie

De woning van het gezin is niet onopgemerkt gebleven, zo vertelt Babette dat ze veel vragen krijgt over de woning: “We hebben zowel via social media als in de wijk een hoop mensen geïnspireerd, onder andere met de zitkuil in de tuin. De overburen zijn nu ook een zitkuil aan het bouwen. Ook ben benaderd door twee bewoners uit Hof van Sion (project Buitenplaats Syon). Leuk om zo contacten op te doen in de wijk!”

Foto’s: Babette van der Spoel

Onlangs is de woning van Babette te zien geweest in het televisieprogramma Eigen Huis & Tuin. In de uitzending geeft Babette een bijzonder inkijkje in haar woning en vertelt ze over de duurzame aspecten in de woning. Meer lezen? Binnenkijken: een duurzaam droomhuis aan het water | RTL Nieuws

Scroll naar boven