Uitreiking eerste boek over rijke historie Pasgeld en ’t Haantje

Historische buitenplaatsen, kassen en tuinderijen bepaalden door de eeuwen heen het landschap in Pasgeld en ’t Haantje. Het gebied kent een rijke geschiedenis dat door schrijver Wilbert van Bijlert is verwoord en verbeeld in het boek ‘De geschiedenis van Pasgeld en ’t Haantje’. Onder toeziend oog van wethouder Jeffrey Keus (RijswijkBuiten) en ruim 50 belangstellenden reikte Wilbert van Bijlert op donderdag 24 maart 2022 in informatiecentrum RijswijkBuiten het eerste exemplaar van het boek uit aan wethouder Johanna Besteman (cultuur).

Rijke historie levendig houden

Het boek is geschreven door Wilbert van Bijlert, sinds 2008 bewoner van Pasgeld. Van Bijlert kent de rijke geschiedenis van dit gebied als geen ander. Hij is gefascineerd door de plaatselijke historische verhalen en vertelt daar met veel passie over. Dit doet hij onder andere in het buurtblad van Buurtvereniging ‘De Drassige Driehoek’. Wilbert van Bijlert: ‘Het schrijven van het boekje heeft mij veel nieuwe kennis opgeleverd. Zo ontdekte ik dat het volgend jaar 550 jaar geleden is dat toestemming is verkregen een keersluis te bouwen bij ‘t Haantje. De huidige sluis is in 1930 gebouwd. Door oude kranten te lezen kreeg ik een beeld van de bouw van een grote handgranatenfabriek op het huidige terrein van TNO Lange Kleiweg. Van de geplande 60 gebouwen waren er 47 klaar toen op 10 mei 1940 Duitse troepen Nederland binnenvielen’.

Op de foto van links naar rechts: Jan Brugman (directeur programmabureau RijswijkBuiten), Willem van der Ende (Stichting Rijswijkse Historische Projecten), wethouder Johanna Besteman, Wilbert van Bijlert (auteur) en wethouder Jeffrey Keus. (Foto: Erwin Dijkgraaf)

Wethouder Besteman (cultuur): ‘Het boek vertelt het verhaal van ons verleden. Ik vind het prachtig om te zien dat een bewoner van het gebied zo geïnteresseerd is in hetgeen dat hier vroeger heeft afgespeeld. Wilbert van Bijlert heeft de verhalen van vroeger over Pasgeld en ’t Haantje en markante gebouwen als Landhuis Pasgeld, Herberg ’t Haantje en Villa Pasgeld en de watertoren in dit boek mooi verwoord. Het is belangrijk om regelmatig stil te staan bij de cultuurhistorische rijkdom van Rijswijk en het beleefbaar te houden. De uitgave van dit boek levert daaraan een prachtige bijdrage’.

Door de ontwikkeling van de voormalige glastuinbouw in Sion, ’t Haantje en Pasgeld tot de duurzame nieuwbouwwijk RijswijkBuiten, wordt als het ware een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de rijke geschiedenis van dit gebied. ‘De cultuurhistorische elementen uit de tijd van buitenplaatsen, kloosters en glastuinbouw zijn unieke aanknopingspunten geweest voor het stedenbouwkundig ontwerp van de wijk. Juist voor de vele (toekomstig) bewoners van de nieuwbouw in Parkrijk (voorheen ’t Haantje) en Pasgeld, is het zo waardevol om te ontdekken wat er in vroegere tijden afspeelde op de locatie waar nu hun huis is of wordt gebouwd. Het verbindt ons met het verleden en houdt de geschiedenis levendig’, aldus Jeffrey Keus (wijkwethouder RijswijkBuiten).

Verkooppunten

Het boek ‘De geschiedenis van Pasgeld en ’t Haantje’ is in samenwerking met de Historische Vereniging Rijswijk en Stichting Rijswijkse Historische Projecten tot stand gekomen. Dit is mede mogelijk gemaakt door programmabureau RijswijkBuiten van de gemeente Rijswijk. Het boek kost € 7,50 en is vanaf vrijdag 25 maart 2022 te koop bij Tuincentrum GroenRijk ’t Haantje, aan de Laan van ’t Haantje 22.

Foto: Wilbert van Bijlert (auteur) overhandigd het eerste exemplaar aan wethouder Johanna Besteman. (foto: Erwin Dijkgraaf)
Scroll naar boven