Start verhuur huurwoningen ‘Wonen in de Cocon’ voor middeninkomens


Op maandag 31 oktober 2022 is de verhuur gestart van 100 duurzame huurwoningen in het project ‘Wonen in de Cocon’ in RijswijkBuiten. Dit zijn huurwoningen die speciaal zijn gebouwd om tegemoet te komen in de vraag naar sociale huurwoningen. Deze woningen zijn bedoeld voor mensen met een inkomen tot € 55.500 voor eenpersoonshuishouden en tot € 74.000 voor meerpersoonshuishoudens.

DE EengezinsHUURWONINGEN

De 38 eengezinswoningen zijn verdeeld over zes woonblokken van 5 tot 9 woningen per woonblok. Dit zijn 12 hoekwoningen en 26 tussenwoningen. Alle woningen hebben een woonoppervlakte van 111 m² en beschikken over 3 slaapkamers en een zolder. De gevels van de woningen zien er verschillend uit. Afhankelijk van de ligging heeft een aantal hoekwoningen een extra zijraam. De achtertuinen zijn minimaal 8,5 meter diep. De perceeloppervlakten verschillen van ruim 100 tot 150 m².

De eengezinswoningen zijn zeer duurzaam. De woningen zijn goed geïsoleerd en voorzien van drielaagsglas. Daarnaast krijgen de woningen geen gasaansluiting, maar worden zij verwarmd door een een warmtepomp die warmte uit de bodem haalt. In de zomer zorgt de warmtepomp juist voor een koelere woning, door koelte uit de bodem te halen. Elektriciteit wordt opgewerkt door zonnepanelen op het dak van de woningen. De douches krijgen een zogenaamde douche-wtw. Met een douche-wtw wordt de warmte van het wegstromende douchewater gebruikt om het koude douchewater alvast op te warmen. Daardoor verbruikt de warmtepomp minder stroom. Goed voor het milieu, maar door de lagere energierekening ook goed voor uw portemonnee. 

De huurprijs van de eengezinswoningen is vanaf €988 per maand voor een tussenwoning en vanaf €1.019 voor een hoekwoning. Voor de duurzame energieprestaties van de woning betaalt de huurder een energieopslag van €119. De eengezinswoningen zijn namelijk voorzien van duurzame energie installaties, zo beschikken ze over een klimaatsysteem met 9 zonnepanelen en een warmtepomp.

De huurappartementen

Het appartementencomplex met de 62 appartementen wordt gebouwd naast het spoor en bestaat uit twee delen, een deel van 5 verdiepingen en een deel van 6 verdiepingen. Tussen de twee delen bevindt zich het hoofdtrappenhuis. Er komen 6 tweekamerappartementen (53 m²) en 56 driekamerappartementen (66 m²).

De appartementen zijn zeer duurzaam en worden zonder gasaansluiting gebouwd. In plaats daarvan worden de appartementen verwarmd door een warmtepomp die warmte uit de bodem haalt. In de zomer zorgt de warmtepomp juist voor een koelere woning, door koelere lucht uit de bodem te halen. De douches krijgen een zogenaamde douche-wtw. Met een douche-wtw wordt de warmte van het wegstromende douchewater gebruikt om het koude douchewater alvast op te warmen. Daardoor verbruikt de warmtepomp minder stroom. Goed voor het milieu, maar door de lagere energierekening ook goed voor uw portemonnee. 

De huurprijs van de appartementen is vanaf€812 (tweekamerappartement) tot €877 per maand (driekamerappartement). Dit is exclusief het maandelijkse voorschot van €65 voor de servicekosten.

In de omgeving

Project ‘Wonen in de Cocon’ wordt gebouwd in deelgebied Parkrijk. We noemen het gebied niet voor niets Parkrijk: het aangrenzende Wilhelminapark met maar liefst 150 hectare groen vormt het uitgangspunt voor het stedenbouwkundig ontwerp van de wijk. Parkrijk wordt zo ingericht dat elke straat in verbinding staat met het veelzijdige recreatiegebied. De lange lanen met de daaraan gelegen woningen vormen het verlengde van het park. In het park kunt u heerlijk wandelen, fietsen of hardlopen en genieten van het zeer gevarieerd landschap. Voor kinderen is een speeltuin aanwezig en bij warm weer is het zelfs mogelijk om een duik te nemen in de zwemvijver!

RijswijkBuiten en dus ook de omgeving van de middenhuurwoningen wordt in meerdere fasen gebouwd. Ook aan tal van voorzieningen is gedacht. Naast het appartementencomplex van “Wonen in de Cocon” wordt een supermarkt gebouwd in woon-winkelcomplex De Koploper. Tussen de woningen en het appartementencomplex van ‘Wonen in de Cocon’ is (Integraal Kindcentrum) IKC Parkrijk te vinden, een school met kinderopvang en een sportzaal. Verderop in aan de Laan van ’t Haantje is tijdelijke school Parkrijk te vinden en wordt gebouwd aan een nieuw gezondheidscentrum. Bestaande uit onder andere een huisarts, fysiotherapie, verloskundige en apotheek. Het gezondheidscentrum is volgens de laatste versie van de planning eind 2023 klaar. Ook is er aan de zuidkant van Parkrijk een kleinschalig bedrijventerrein te vinden.

Benieuwd waar deze voorzieningen te vinden zijn? En welke (toekomstige) projecten en voorzieningen er in de buurt van de middenhuurwoningen worden gebouwd, of zijn gerealiseerd? In de digitale projectenkaart op www.rijswijkbuiten.nl/cocon vindt u meer informatie over de diverse ontwikkelingen in de wijk. 

DUURZAAM WONEN IN PARKRIJK RIJSWIJKBUITEN

In RijswijkBuiten woont u voorbereid op de toekomst. Alle woningen en het openbaar gebied zijn uiterst duurzaam en gebouwd met aandacht voor thema’s als groen, water en het klimaat. Normaliter wordt regenwater via het riool afgevoerd, waardoor het meteen uit het zicht verdwijnt. In deelgebied Parkrijk doen we dit anders: hier wordt het regenwater via speciale goten boven de grond via watergangen en speciaal in te richten groenstroken vertraagd afgevoerd naar omliggende waterpartijen. Zo wordt schade door wateroverlast aan woningen en infrastructuur voorkomen.

Daarnaast wordt in Parkrijk slim omgegaan met mobiliteit. Er is in het nieuwe deel van Parkrijk veel ruimte voor fietsers en voetgangers en er zijn minder parkeerplekken dan gebruikelijk. In het nieuwe deel van Parkrijk is per woning rekening gehouden met één parkeerplaats voor bewoners en 0,3 parkeerplaats voor bezoekers. Als alternatief voor de (tweede) auto kunnen bewoners gebruik maken van duurzame (elektrische) deelauto’s en (bak)fietsen. Als onderdeel van de nieuwe woonbuurt Parkrijk wordt op een aantal centrale plekken in Parkrijk 8 tot 11 mobiliteitspunten gerealiseerd, waar bewoners van Parkrijk de deelmobiliteit kunnen huren. Zo stimuleren we het gebruik van deelauto’s en fietsen en dragen we bij aan de duurzaamheid én leefbaarheid van Parkrijk. Meer informatie, onder andere over de (toekomstige) locaties van de Hely Hubs, leest u op www.rijswijkbuiten.nl/deelmobiliteit.

Woonfonds RijswijkBuiten

De 38 eengezinswoningen en 62 appartementen worden gebouwd vanuit Woonfonds RijswijkBuiten dat afgelopen jaar is opgericht en waar de gemeente Rijswijk in deelneemt. Dura Vermeer is de bouwer en ontwikkelaar van de woningen en Vastgoed Syndicering Nederland N.V. (VSN) is de fondsbeheerder. Met de oprichting van dit fonds maken zij de bouw van deze huurwoningen voor middeninkomens mogelijk en betaalbaar op de lange termijn. Kijk voor meer informatie over het woonfonds op www.rijswijk.nl/woonfonds.

Om die doorstroming in Rijswijk daadwerkelijk te bevorderen, krijgen mensen die zich inschrijven voorrang wanneer zij een sociale huurwoning van een woningcorporatie in Rijswijk achterlaten. Zo komen er in Rijswijk sociale huurwoningen vrij voor andere woningzoekers. Ook krijgen mensen die zich inschrijven voorrang wanneer zij in de afgelopen 10 jaar minimaal 6 jaar aansluitend in Rijswijk hebben gewoond of meer dan een jaar minimaal 24 uur per week structureel werken in Rijswijk. Denk hierbij ook aan kandidaten met sleutelberoepen (o.a. onderwijs, politie, brandweer en zorg). Vanwege hun beroep is het belangrijk dat zij in de buurt van hun werk in Rijswijk kunnen wonen. Met het project ‘Wonen in de Cocon’ wordt hieraan bijgedragen.

INSCHRIJftermijn VerHuur

Vanaf maandag 31 oktober tot met dinsdag 15 november 2022 18.00 uur is het mogelijk om u via www.wonenindecocon.nl in te schrijven voor de 38 eengezinswoningen en 62 appartementen van ‘Wonen in de Cocon’. Op www.wonenindecocon.nl vindt u meer informatie, zoals de toewijzingscriteria, het daarbij behorende (punten)systeem en de plattegronden van de huurwoningen.

  • De inschrijvingstermijn sluit op dinsdag 15 november 2022 18.00 uur.
  • Toewijzing van de woningen vindt plaats volgens het toewijzingsbeleid voor ‘Wonen in de Cocon’.
  • Vanaf dinsdag 29 november 2022 begint het toewijzen van de woningen aan ingeschreven kandidaten, waarna het verhuurproces om tot een huurovereenkomst te komen verder wordt doorlopen. Kandidaten krijgen na toewijzing 72 uur de tijd om hun gegevens aan te leveren.
  • De woningen worden gefaseerd opgeleverd. Het eerste blok eengezinswoningen wordt begin januari 2023 opgeleverd en het laatste blok eind maart 2023. De verwachting is dat alle appartementen medio april 2023 worden opgeleverd.

Vragen?

Voor vragen over de woningen van Wonen in de Cocon kunt u contact opnemen met:
Frisia Makelaars, via:
Telefoonnummer: 070-3420101
Email: info@wonenindecocon.nl

Voor vragen over de wijk RijswijkBuiten kunt u contact opnemen met:
Informatiecentrum RijswijkBuiten, via
Telefoon: 070 – 326 19 75
E-mail: rijswijkbuiten@rijswijk.nl

Ook bent u van harte welkom tijdens de één van de inloopmomenten in Informatiecentrum van RijswijkBuiten (Van Rijnweg 3b). Wij beantwoorden graag uw vragen en helpen u waar mogelijk bij de inschrijving. De beschikbare data en tijden vindt u op www.wonenindecocon.nl. Let op: langskomen tijdens één van de inloopmomenten is alleen mogelijk op aanmelding (vol=vol). Meld u aan via https://wonenindecocon.nl/aanmelden-voor-inloopmoment/.

Scroll naar boven