ProRail werkt op 17 tot en met 19 juli 2021 aan het spoor

Vanwege werkzaamheden van ProRail rijden er van zaterdag 17 juli 00:30 tot en met maandag 19 juli 05:15 uur geen treinen tussen Den Haag HS en Rotterdam Centraal. Wilt u reizen met de trein? Kijk dan voor actuele reisinformatie in een reisplanner of bel 0900-9292 (€0,90 eurocent per minuut).

Nieuw beveiligingssysteem

Op het traject tussen Rijswijk en Rotterdam vernieuwt ProRail het spoorbeveiligingssysteem. Dat systeem detecteert treinen en zorgt dat seinen, wissels en overwegen in de juiste stand staan wanneer de trein passeert. Het nieuwe systeem is beter, betrouwbaarder en bovendien gebruiksvriendelijker. Het nieuwe systeem is gebouwd en klaar om getest te worden met testtreinen. Na het testen wordt het systeem weer teruggezet naar het huidige beveiligingssysteem. Het nieuwe systeem gaat eind 2021 in gebruik.

Onderdeel van PHS Rijswijk – Rotterdam

Het nieuwe beveiligingssysteem is onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Rijswijk-Rotterdam dat in de zomer van 2019 is gestart. In Rijswijk en Delft werkt ProRail aan het spoor om in de toekomst meer treinverkeer mogelijk te maken en zo het reizen per trein gemakkelijker te maken.

Voor Rijswijk betekent dit een uitbreiding van twee naar vier sporen. De spoorbrug over de Kerstanjewetering op de grens van Rijswijk en Delft maakt plaats voor een brug die geschikt is voor vier sporen. Bovendien wordt er een spooronderdoorgang gerealiseerd aan de Laan van ’t Haantje. Met het openen van de onderdoorgang, in de zomer van 2021, ontstaat een nieuwe, veilige verbinding tussen de twee woonwijken Parkrijk en Pasgeld. Langzaam- en snelverkeer zijn van elkaar gescheiden, doordat aan één kant van de weg een gescheiden fiets- en voetpad wordt aangelegd. Ook wordt in de onderdoorgang voor voldoende verlichting gezorgd. Een vide in het dak van de onderdoorgang zorgt voor daglichtinval, een tweede vide wordt in 2024 zichtbaar.

Testtreinen in het weekend

De testtreinen rijden in de periode waarin er geen reizigerstreinen zullen rijden. Dat is van zaterdag 17 juli 00:10 uur tot maandag 19 juli 05:15 uur. In deze periode zullen testtreinen rijden met snelheden van 120 of 140 kilometer per uur. De treinen rijden tussen de overweg bij de Kandelaarweg in Schiedam tot aan Rijswijk.

Overige werkzaamheden

Als de testen afgerond zijn voert ProRail werkzaamheden uit die in het spoor moeten plaatsvinden. Ten noorden van de nieuwe onderdoorgang worden de relaiskasten verplaatst. Ook haalt ProRail daar een oud betonnen bovenleidingblok weg. Vanwege de grootte van dit blok moet het ter plekke in stukken gehakt worden en afgevoerd. Ter hoogte van het DSM-terrein worden damwanden aangebracht. Dit gebeurt drukkend, niet trillend, zodat er geluidsoverlast beperkt blijft. Aan de brug over de Kerstanjewetering plaatst ProRail een nieuw loopbordes.

Live meekijken

U kunt de werkzaamheden aan de spooronderdoorgang bij RijswijkBuiten live volgen via de webcam van ProRail.

Meer informatie

Wilt u reizen met de trein? Kijk dan voor actuele reisinformatie op www.ns.nl. Of raadpleeg 9292 voor een reisadvies op maat, via www.9292.nl of telefonisch 0900-9292 (€0,90 eurocent per minuut).

Voor vragen kunt u contact opnemen met ProRail via :

  • www.prorail.nl/contact
  • 0800-776 72 45 (gratis). Dat kan doordeweeks tussen 8.00 uur en 18.30 uur en bij noodgevallen of ernstige overlast natuurlijk ook buiten kantoortijden
Scroll naar boven